3 Oca 2008

Borusan Telekom Hint'li Dhanus Technologies ile Görüşüyor

Borusan Telekom Hint'li Dhanus Technologies ile Görüşüyor

Borusan Telekom'un bir süredir çeşitli firmalarla satış ya da birleşme görüşmeleri yaptığı duyuluyordu. En son geçtiğimiz hafta içinde Tellcom ile anlaşmanın yakın olduğu tartışılırken, Hindistan'dan başlayan ve sonra da Borusan tarafından IMKB'ye yapılan açıklamalar, şirketin Hint'li Dhanus Technologies firması ile 3 milyar rupiden (76 milyon $) başlayan bir pazarlık yaptığını ortaya koydu.

2004 itibariyle başlatılan serbestleşmenin, istenen ölçüde sağlanamaması (örneğin telekom firmalarının halen şehiriçi telefon ve ADSL alanında hizmet veremiyor oluşları) nedeniyle son 1-2 yılda bu alandaki işletmeci firmalar arasında yaprak dökümünü hızlandı. Telekom sektörüne büyük bir heyecanla giren firmaların yani Internet Servis Sağlayıcıları (ISS) ve Uzun Mesafe Telefon Sağlayıcılarının (UMTH), sektörden çıkış yapma istekleri, özellikle son bir yıldır artan satış-birleşme görüşmeleri duyumları ile ortaya konuyor.

İşte bu firmalardan birisi de, ülkemizin dev holdinglerinden Borusan'ın telekom şirketi. Şirketin satış ya da birleşme yapmak üzere çeşitli Türkiye içi ve dışı firmalarla görüşme yaptığı bir süredir biliniyordu. Sektörden Netone, Doğan Telekom adlarından sonra Tellcom ile neredeyse anlaşmanın imzalanmak üzere olduğu duyumları geçtiğimiz günlerde sektörde konuşulan konular arasındaydı. Ancak Hindistan'daki gazetelerin yayınları ile birlikte bugün Borusan'dan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (IMKB) bir açıklama yapıldı ve Hint'li Dhanus Grubu ile görüşüldüğü bildirildi.

Buna göre, Hint'li halka açık telekom hizmetleri şirketi Dhanus Technologies, Borusan Teknolojik Yatırımlar Holding'in % 99.71 oranında iştiraki olan Borusan Telekom'u almak için görüşmeler sürdürdüğü bildiriliyor. Borusan telekom'dan yapılan açıklamada görüşmelerin ortaklık ya da satış şeklinde sürdürüldüğü ve kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

Hint'li yayın organlarına göre Dhanus, Borusan Telekom için 3 milyar rupilik (76 milyon $) bir teklif vermiş durumda. Eğer satın alma gerçekleşirse, alımın Hindistan'ın en büyük özel bankası ICICI Bank, danışmanlık firması KPMG üzerinden yapılacağı bildiriliyor.

Borusan Yatırım'dan konuyla ilgili olarak IMKB'ye yapılan açıklamada şöyle deniliyor;

Borusan Telekom'un ortaklık/satış sürecine ilişkin ön görüşmeler sürmekte olup henüz kesinleşmiş herhangi bir teklif/karar bulunmamaktadır.

Borusan Telekom, Borusan grubunun 1997'de kurulan ISS'lerden Bnet'i 2000 yılında satın almasıyla gruba dahil olmuş. 2003'den itibaren de ismini Borusan Telekom olarak değiştirmişti.

Şirket 2006 yılında 51 milyon $'ı ses olmak üzere toplam 65,3 milyon $ ciro yapmıştı. (Bkz :
Burak Gökmen : 2007 Yılında Telekom Firmaları Projelerini Erteledi)

Borusan Telekom'un lisans sahibi olduğu UMTH (uzun mesafe telefon hizmetleri) alanında 2006 yılında 44 firma varken, bu yıl firma sayısı 33'e düşmüş durumda.

Hiç yorum yok: