30 Oca 2008

Avea: 1.7 milyar YTL'ye ulaştık artık kendi yağımız bize yeter

Avea: 1.7 milyar YTL’ye ulaştık artık kendi yağımız bize yeter

Cirolarının 2007’de bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 1.7 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Avea CEO’su Cüneyt Türktan, "Avea son iki yılda kendi yağıyla kavrulur hale geldi. Avea kendi yağı ile kavrulup borçlarını ödeyebilecek, yatırımlarını yapabilecek büyüklüğe ulaştı" dedi.

GEÇEN yılı 1.7 milyar YTL ciro, 10 milyon aboneyle kapatan cep telefonu operatörü Avea, 2008’de 300 milyon dolarlık yatırım planladığını açıkladı.
Avea CEO’su Cüneyt Türktan, cirolarının geçen yıl yüzde 18 arttığını vergi ve faiz öncesi kárlarının 306 milyon YTL olduğunu bildirdi. Türktan, "1.6 milyar dolar uzun vadeli finansman sağlamıştık. Bunun ödemelerine bu yıl başlıyoruz. Avea kendi yağı ile kavrulup borçlarını ödeyebilecek, yatırımlarını yapabilecek büyüklüğe ulaştı" dedi.

SEKTÖRÜN 2 KATI BÜYÜME
: Türkiye’de mobil pazarındaki abone sayısının 2007’de bir önceki yıla göre yüzde 17 büyürken, Avea’nın yüde 33 büyüdüğüne dikkat çeken Türktan, Avea’nın geçen yılın son çeyreğinde yeni abone kazanımında yüzde 60 artış sağladığını, böylece pazar payını yüzde 16’ya çıkardığını vurguladı. Avea, 2007’de 10 milyon aboneye ulaşırken, sektördeki abone sayısı da toplam 61 milyona ulaştı. 61 milyon abonenin yüzde 59’u Turkcell’de, yüzde 16’sı Avea’da, yüzde 25’i Vodafone’da bulunuyor.

POTANSİYEL VAR: Pazarda hálá potansiyel bulunduğunu da aktaran Türktan,
"Türkiye’da hálá az konuşan, az kullanan bir kitle var. Ama herkesin elinde telefon var. Türkiye’de abone başına konuşma 17 YTL iken, bu Almanya’da 70 Euro’larda. Bu da potansiyeli gösteriyor"
diye konuştu. Türktan, geçen yıl 302 milyon dolarlık yatırımla altyapılarını güçlendirdikleri bilgisini de vererek, 2008’de de 300 milyon dolar yatırım yapacaklarını ve 13 milyon aboneye, yüzde 25 pazar payına ulaşmayı hedefledikelrini kaydetti.

900 MİLYON DOLAR YATIRIM: Türktan, 2008’de yapacakları 300 milyon dolarlık yatırımla birlikte son üç yılda gerçekleştirilen toplam yatırım tutarının 900 milyon dolara ulaşacağını bildirdi. Abone başına gelirlere de değinen Cüneyt Türktan,
Avea’nın 180 dakika, Turkcell’in 90, Vodafone’un da 110 dakika konuşturduğunu belirterek, 2008’de abone başına geliri 16 YTL’ye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

ARA BAĞLANTI ÜCRETİ: Türktan, 2008 hedeflerini "numara taşınabilirliğinin sağlanması, tesis paylaşımı, şebeke içi ve dışı fiyat ayarlamalarının yapılması, Türkçe karakterli SMS uygulamasına geçilmesi ve ara bağlantı ücretlerinin sıfırlanması" şeklinde sıraladı. Vodafone’la yaptıkları anlaşma uyarınca Haziran 2008’de ortak yatırımı tamamlayıp ekim ayında numara taşınabilirliğini başlatmayı planladıklarını bildiren Türktan, "Turkcell ile ilgili konu yargı aşamasında, bu davanın sonucunu beklememiz gerekiyor. Ara bağlantı ücretleri 16 kuruş. Hedefimiz şebekeden şebekeye yapılan aramalarda uygulanan bu 16 kuruşluk ara bağlantı ücretinin sıfırlanması ve böylece abonelere fiyat indirimi sağlanması. Bu sayede faturalar yüzde 30’a varan ucuzlama gösterir" açıklamasını yaptı.

3G ihalesi 2008’de olmaz

CEP telefonlarından görüntülü konuşma yapılmasını sağlacak üçüncü nesil (3G) lisansıyla ilgili soruya da cevap veren Cüneyt Türktan, şunları söyledi:
"2008’de 3G ihalesi beklemiyoruz. Ama 3G’yle ilgili yatırımlarımızı büyük oranda yaptık. Üçüncü neslin dünyada kullanım oranları çok yüksek değil. Geçilirse de hazırız. Telekomikasyon Kurumu’nun 2008 sonunda ya da 2009 başında yeni bir ihale açacağını tahmin ediyoruz. Eğer böyle bir ihale olur da biz de lisans alırsak, bu lisans yatırımını mevcut yatırım rakamına yeni bir ilave yaparak karşılarız."

Avea’dayım, Avea’da beraber devam ediyoruz

CÜNEYT Türktan, kamuya yönelik tarifelerinin devam ettiğini ve bunlardan yüzde 40-45 oranında gelirleri bulunduğunu aktarırken, yeni tarifeler uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Türktan, genel müdürlükten ayrılıp ayrılmayacağı yönündeki soruyu da, "Ben Avae’dayım. Avea’da hep beraber devam ediyoruz" şeklinde yanıtladı.

Numara taşıma yüzde 15 hareket getirir

CÜNEYT Türktan,
Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany’nin söylediği ’Avea’nın Vodafone’u geçeceği yönündeki’ hedefi ne zaman gerçekleştirecekleri şeklindeki soruyu, "Kendi kendimize büyümeye devam edeceğiz. Numara taşınmasından yüzde 10-15 arasında mevcut aboneler arasında hareket olacak. Sabit mobil yakınsamasıyla yıl sonunda dönüşüm de yaşanacak" cevabını verdi.

Hiç yorum yok: