18 Eki 2007

Turkcell'e 'daha fazla indirim yapma' uyarısı

Turkcell'e 'daha fazla indirim yapma' uyarısı

Turkcell'in şebeke içi uyguladığı tarifelerin rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle daha fazla indirime gitmemesi konusunda uyarıda bulundu. TK'nın kararında, Turkcell'in incelenen abonelik paketleri ve indirimli uygulamalarının bazılarında, diğer işletmecilere uyguladığı çağrı sonlandırma ücretinden (ara bağlantı ücreti) daha düşük şebeke içi tarifenin görüldüğü belirtildi.

Genel müdürlüğünü Süreyya Ciliv'in yaptığı Turkcell ise Alo Paket kapsamında daha önce dakikada bir ücretlendirme yaparken bunu 6 saniyede bire çekti. Bu durum tüketicilerin konuştukları kadar ödemelerini sağlayacağı için avantaj gibi gözükürken Turkcell'in yeni paket fiyatlarında ise artırıma gittiği gözlendi.

TK'nın kararında, Turkcell'in son kullanıcılarına sunduğu tarifelerle ilgili olarak Avea, Vodafone, Borusan Telekom ve Sabancı Telekom tarafından şebeke içi görüşme ücretlerinin, arabağlantı ücretlerinin altında olduğu yönünde şikâyetler bulunduğu ifade edildi. Kararda, Turkcell'in bu uygulamadan vazgeçmesi istendi.

Kararda, Turkcell tarafından kurumlara özel sunulan Sabit Cep Terminali, BüyükŞirket, KOBİ abonelik paketlerinin ve bu paketlerle birlikte sağlanan indirimli uygulamaların ise izlenmesine karar verildi.

Arabağlantı ücreti tartışma yarattı

Ses trafiğinin iki farklı operatör arasında başlatılıp sonlandırılması durumunda operatörler arası ödenen arabağlantı ücreti, şu anda Turkcell'de 1 dakika için 13.6 YKr olarak uygulanıyor. Ancak Turkcell, kendi aboneleri arasındaki görüşmelere dakikası 8 YKr'ye kadar düşen tarifeler uyguluyor. Bu durumda Turkcell'den Turkcell'e arama daha avantajlı olduğu için, abonelerin başka operatöre geçişi de engellenmiş oluyor.

Avea, Hepsibir kampanyası çerçevesinde şebeke içi veya dışı dakikası en fazla 25 YKr'ye konuştururken, Turkcell karşı operatör arandığında 57.5 YKr'lik tarife uyguluyor. Avea'nın Pazarlama Direktörü Emre Günerman, arabağlantı ücretinin düşmesi gerektiğini belirterek operatörlerin şebeke içi görüşmelerde ücretlerini arabağlantı ücretinin altına düşürdüklerinde rekabet şansının kalmadığını kaydetti. Günerman, maliyetlerin uygulanan arabağlantı ücretinin çok altında olduğunu da söyledi.

Turkcell Bireysel Müşterilerden Sorumlu Pazarlama Bölüm Başkanı Burak Sevilengül ise Turkcell'in arabağlantı ücretinin Avrupa'nın bile yüzde 40 aşağısında olduğunu belirterek diğer operatörlerin arabağlantı ücretlerinin indirilmesi isteğinin tutarlı olmadığını belirtti. Sevilengül, bunu talep eden işletmecilerin arabağlantı ücretlerinin Turkcell'den daha yüksek olduğunu da söyledi.

Dakika arttıkça tarife düşüyor

Sevilengül, TK'nın aldığı kararın sıkıntı yaratmayacağını belirterek grup içi görüşme ücretlerinin bazı tarife ve paketlerde çağrı sonlandırma ücretlerinden daha düşük olduğunu kaydetti. Sevilengül, tarifelerin TK'nın onayı dahilinde uygulandığını, Alo Paket kapsamında saniye bazlı tarifelendirmeye ise tamamiyle müşteri memnuniyetini gözeterek geçtiklerini belirtti. Sevilengül, paket fiyatlarındaki değişikliğin ise TK kararıyla bir ilgisi olmadığını ve dakika başına abonelerin eskisi gibi en fazla 15 YKr ödeyeceğini ifade etti.

Turkcell Alo Paket kapsamında abone olan vatandaşlar, 1 saniye de 60 saniye de konuşsalar 1 dakika için en fazla 14.2 YKr ödüyorlardı. Ancak artık bu paketler kapsamında 6 saniyede bir ücretlendirme yapılacağı için herkes konuştuğu kadar ödeyecek. Bu durum abonelerin lehine gibi gözükse de Turkcell AloPaket kampanyası kapsamındaki tarifelerini artırdı ve paket fiyatları da 3-5 YTL arasında artış gösterdi. Ancak 1200 dakikalık paketlerin fiyatlarında değişiklik olmadı. Buna göre Alo60 paketinde dakika ücreti 14.2'den 15 YKr'ye, Alo120'de 13.0'ten 14.16 YKr'ye, Alo 240'ta 12.1'den 13.3 YKr'ye, Alo 480'de 11.5'ten 12.5 YKr'ye çıkarıldı.

Turkcell AloPaket'leri

(YTL)

Paket

Önceki

Yeni

fiyat

fiyat

Alo60

8.50

9.00

Alo120

15.50

17.00

Alo240

29.00

32.00

Alo480

55.00

60.00

Alo1200

120.00

120.00

Hiç yorum yok: