16 Eki 2007

Grev öncesi sabotaj! Edirne, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da kablolar kesildi

Grev öncesi sabotaj! Edirne, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da kablolar kesildi

TÜRK Telekom tarihinin ilk grevine çıkmadan 4 saat önce aynı anda Edirne, Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara’da uluslararası internet bağlantısı ve data aktarımı sağlayan fiber optik kablolar kimliği belirsiz kişiler tarafından kesildi. Telekom kablolarına yönelik bu sabaha karşı yapılan sabotajla ilgili olarak Edirne İl Müdürlüğü Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Türk Telekom ile Türkiye Haber- İş Sendikası arasında toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Edirne'de saat 03.49’da fiber optik kabloların kesilmesi ile haberleşme önemli ölçüde aksadı. Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli Gümrük Kapıları ile Emniyet Müdürlüğü’nün haberleşme ve data aktarımını sağlayan fiber optik kablolarına yapılan sabotaj kısa sürede fark edildi.


Edirne Telekom Müdürlüğü yetkilileri, durumu Emniyet Müdürlüğü ve Edirne Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Lalapaşa, Süloğlu ilçeleri ile Kapıkule ve Türkiye’nin uluslararası internet erişini sağlayan TEM otoyolunda bulunan bağlantı kablolarının bulunduğu noktaya giden ekipler üzeri toprakla örtülü bağlantı kutularının açıldığını kabloların makasla kesildiğini fark etti.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Emniyet ve Jandarma ekipleri Telekom yetkililerinin isteği üzerine olay yeri tespit tutanağı düzenledi. Grevin başlamasına 4 saat kala yapılan sabotajla ilgili olarak Telekom İl Müdürlüğü Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Polis ve Jandarma kabloları kesinlerin tespitine çalışıyor.

Telekom Edirne İl Müdürlüğü yetkilileri, fiber optik kabloların kesilmesi sonucu 10 köyün telefonlarının çalışmadığını söyleyerek, “Ayrıca Kapıkule, Hamzabeyli ve Pazarkule Gümrük Kapıları ile uluslararası internet erişimi kısa süre aksadı. Gümrük kapılarında yedek bilgiyarların devreye girmesi ile sorun çözüldü. Bağlantı için Telekom olarak yedek sistemleri devreye soktuk'' dediler.

POLNET SİSTEMİ DEVRE DIŞI

Emniyet Müdürlüğü’nün Genel Müdürlük ile bilgi ve data aktarımını sağlayan sistem de bir süre devre dışı kaldı. Tekekom yetkililerinin greve gitmeyen personel ile kabloların acil olanlarını kısa sürede onardı. Sabah saatlerinde TEM otoyolunda kesilen kabloları onarmaya başlayan ekipler çalışmalarını öğle saatlerine kadar tamamlayarak sistemi tamamen yeniden devreye aldı.

AYNİ ANDA DİĞER İLLERDE

Telekom yetkilileri, Edirne’nin dışında aynı anda İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’de de sabotaj yapıldığını söyleyerek, “İstanbul’daki arıza nedeniyle bu hat üzerinden Ankara’da genel müdürlüklerle bağlantısı olan bir çok resmi kurumda sorun yaşandı. Tüm arızalar giderilmeye çalışılıyor'' dediler.

BURSA'DA KESİLDİ

Bursa’da Türk Telekom’a ait fiber optik kablolar üç yerde, sabaha karşı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kesildi. İnternet, şehir içi ve şehirlerarası ile GSM görüşmelerinin aksamasına neden olan olayda sabotaj şüphesi araştırılıyor.
Türk Telekom Bölge Müdürü Mustafa Öztürk İnegöl'de bir yerde, Gemlik- Orhangazi ilçeleri arasında iki yerde olmak üzere üç yerde kurumlarına ait fiber optik kabloların, saat 04.00 sıralarında kesildiğini açıkladı. Bu nedenle internet, şehir içi ve şehirlerarası ile Avea hattında uzun süre görüşmelerin kesildiğini belirtti. Kesilen kabloların yerlerinin belirlenip bağlantıların yapıldığını belirten Öztürk, “Grevin başladığı gün, fiber optik kabloların aynı anda kesilmesi, sabotaj şüphesini gündeme getiriyor'' dedi.

Telekomun kesilen kabloları 1 cana mal oldu


EDİRNE’de oturduğu evin samanlığında çıkan yangına müdahale etmek isterken kalp krizi geçiren Aysel Tosun, Türk Telekom'un fiber optik kablolarının kesilmesi nedeniyle telefonlar çalışmadığı için sağlık ve itfaiye ekipleri ile irtibat sağlanamayınca yaşamını yitirdi. Bu duruma ölenin yakınları isyan etti.


Olay, bugün saat 11.00 sıralarında merkeze bağlı Hasanağa Köyü'nde meydana geldi. Oturdukları evin samanlığında çıkan yangına müdahale etmek isteyen 46 yaşındaki Aysel Tosun, aşırı heyecandan kalp krizi geçirdi. Samanlıktan dumanlar yükselmesi üzerine yangına müdahale etmek isteyen komşuları olay yerine geldiğinde, yerde baygın yatan Aysel Tosun ile karşılaştı. Hemen eve giderek telefonla sağlık ve itfaiye ekiplerine haber vermek isteyen yakınları, Türk Telekom’un Edirne’deki fiber optik kablolarının kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kesilmesi nedeniyle iletişim kuramadı. Çevredekilerin cep telefonu ile güçlükle ulaştığı sağlık ekipleri olay yerine geldiğinde ise 2 çocuk annesi Aysel Tosun’un ölmüş olduğu belirlendi. Annelerini yitiren Alper ve Çiğdem Tosun ile 25 yıllık hayat arkadaşını kaybeden Nazmi Tosun sinir kirzleri geçirdi. Köylüler tarafından güçlükle sakinleştirilen Tosun ailesi yaşananlara isyan etti.


Yengesinin kalp krizi geçirdiğini anlayınca hemen eve giderek sağlık ekipleri ve itfaiyeyi aramaya çalıştığını söyleyen Olcay Tosun, “Telekom kablolarının kesilmesi nedeniyle ev telefonları gece saatlerinden bu yana çalışmıyordu. Olayın olduğu sırada da telefon çalışmadı ve sağlık ekiplerine ulaşamadım. Ayrıca cep telefonlarında da sorun yaşandı. Olaydan yaklaşık 20 dakika sonra ekiplere ulaşabildik. Bu geçen süre içinde de yengem hayatını kaybetti'' dedi.


Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürürken, Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

AKSAMALAR BAŞLADI


Türk Telekomünikasyon A.Ş’de, Türkiye Haber-İş Sendikası üyelerinin bu sabah başlattığı grevin ardından İstanbul, İzmit ve Bursa gibi abone yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde iletişimde aksamalar başladı.


AA muhabirinin Türk Telekom yetkililerinden aldığı bilgiye göre, grev uygulaması nedeniyle bazı bölgelerde iletişim hatlarında sorunlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle sesli iletişimin yanı sıra zaman zaman internet altyapısında da erişim problemleri yaşanıyor.


Türk Telekom, greve katılması yasak olan personeliyle sorunlara müdahale etmeye çalışıyor. Greve çıkan personelin daha çok arıza birimlerinde görev yapıyor olması nedeniyle Türk Telekom’un, arızaların kısa sürede giderilmesi konusunda sıkıntı yaşayabileceği, grevin daha çok bu alanda kendini hissettirmesi öngörülüyor. Santral ve ana haberleşme omurgasında herhangi bir aksaklığın söz konusu olmayacağını kaydeden Türk Telekom yetkilileri, haberleşme hizmetinin aksamaması için greve katılmayan personelle azami gayret gösterilerek çalışılacağını belirttiler.

GSM OPERATÖRLERİ DE ETKİLENECEK

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hangi noktalarda iletişim sorunlarının yaşandığını ancak işverenin tespit edebileceğini, kendilerinin bu konuda bilgilerinin olmadığını kaydetti.


Akcan, normal günlerde İstanbul’da 5 bin arızanın meydana geldiği düşünüldüğünde, bu alanda çalışan personelin greve çıkması nedeniyle önümüzdeki günlerde hizmetlerin aksamasında yoğunluk yaşanacağını belirtti. Grev süresi uzadıkça arıza yoğunluğunun artacağını dile getiren Akcan, Türk Telekom altyapısından verilen hizmetlerin bundan etkileneceğini söyledi. Akcan, sabit hatlardaki arızalar giderilemediği sürece arızaların katlanacağını, vatandaşların cep telefonlarına yüklenmesiyle operatörlerin de bundan etkileneceğini ifade etti.


Akcan, grevin ertelenmesini istemediklerini de vurgulayarak, "Grevin ertelenmesi demek, hükümete olan güvenimizin sarsılması demektir. Grevi erteleyeceklerine Türk Telekom’u satın alan yabancı sermayeye baksı yapsınlar. Bizim taleplerimiz, bu ülkenin gerçeklerine uygun taleplerdir" dedi.


Ali Akcan, sendikanın ücretlerden ziyade sendikal örgütlenmenin devamı konusunda ısrarlı olduğunu, sendikal örgütlenmenin zafiyete uğratılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

UÇAK RÖTARLARI

Türk TELEKOM çalışanlarının greve çıkmasının ardından İzmir Adnan Menderes Havalimanındaki bazı hava yolları şirketlerinin bilgisayar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle uçakların kalkışlarında rötarlar meydana geldi.
Grev nedeniyle hava yolu şirketlerinin bazılarının bilgisayar sistemlerinde kesintiler yaşandığı ve buna bağlı olarak, yolcuların uçağa biniş işlemlerinin elle yapıldığı belirtildi.
Bu işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle uçakların kalkışlarında 15-20 dakikalık rötarların meydana geldiği kaydedildi.

Hiç yorum yok: