10 Eki 2007

Süreyya Ciliv: 3G Radyodan TV'a Geçiş Gibi

Süreyya Ciliv : 3G Radyodan TV'a Geçiş Gibi

Bugün tamamlanan 3G lisans ihalesi sonrası Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e, Turkcell'in neden 3G konusunda ısrarlı olduğunu sorduk. Ciliv, cep telefonlarının 20 kat daha hızlanacağını ve radyodan TV'a geçiş gibi bir dönem yaşanacağını söyledi.

Cep telefonu sektöründe yeni bir faz anlamına gelen 3G teknolojilerinin ülkemizde de kullanılır hale gelmesine yönelik lisans ihalesi bugün tamamlandı. İhaleye tek başına katılan Turkcell, en büyük frekansın tahsis edildiği A lisansını 321 milyon Euro+KDV karşılığında almaya hak kazandı. Eğer ihale Telekomünikasyon Kurumu ve Danıştay tarafından onaylanırsa, tahminen ocak 2008 sonrası ülkemizde 3G telefon kullanılmaya başlanacak.

Diğer haber ve yazılarımızdan* da gördüğünüz gibi, konu hayli tartışmalıydı. Biz de Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e, 3G ne anlama geliyor diye sorduk.


Turkcell Türkiye'yi yeni bir iletişim çağına taşıyor. Bu adeta radyodan televizyona geçiş gibi önemli bir adım. 3. Nesil'le Türkiye'yi mobil iletişimde geleceğe bağlayacağız. 3. Nesil teknolojisi, Türkiye'deki mobil iletişimi 20 kat hızlandıracak. Bu hız ile hem iş hem de özel hayatımız daha da kolaylaşacak ve zenginleşecek.

Bugün sabit ortamda sunulan çeşitli hizmetlerin mobil olarak verilmesinin yanı sıra, Türk halkı görüntülü görüşme, mobil TV, hızlı mobil internet gibi yeni birçok faydalı hizmetten de yararlanmaya başlayacak.

3. Nesil'in getireceği kalite ve hız, Türkiye'nin ekonomik büyüme vizyonunda önemli bir itici güç olacak. 3. Nesil, Türk halkını sadece hak ettiği yepyeni uygulamalara kavuşturmakla kalmayacak, aynı zamanda Türk ekonomisine de yerel bilgi birikimi, teknoloji kullanımı, ihracat, istihdam ve nitelikli işgücü gibi önemli katkılar getirecek. Turkcell bu ihale sonucunda devlete KDV dahil 500 milyon dolar'dan fazla katkı sağlamış oluyor.

Turkcell, bugüne kadar olduğu gibi yine Türkiye'yi yeni bir teknoloji ile tanıştırmanın öncülüğünü yapacak. Biz Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan, ülkemizin başarılı olması için çalışan bir şirketiz.


Turkcell yetkililerinin ısrarla üstünde durdukları bu yeni teknolojinin Türkiye'de müşteri sayısının çok olmayacağı öngörülüyor. Servislerin de zaman içinde kurulması ile para kazanma modelleri gelişecek ama yine de Türkiye'de şimdiden 1,3-1,5 milyon arasında kişinin 3G uyumlu cep telefonu sahibi olduğu biliniyor. 55 milyona varan toplam abone sayısının ancak % 15'inin yani 8 milyon kadarının faturalı olduğu düşünülürse, bu rakam iyi bir sayı.

Dolayısıyla da ülkemizde 3G'nin gelmesini bekleyenler olduğu görülüyor. Bunu biz turk.internet.com olarak da dün yazdığımız haberlerin okunma sayısını, normal yazı okunma sayıları ile karşılaştırdığımızda görüyoruz.

Hiç yorum yok: