10 Eki 2007

Telekomünikasyon Kurulu, 3G İhalesini Onaylamadı

Telekomünikasyon Kurulu, 3G İhalesini Onaylamadı

5 kişiden oluşan Telekomünikasyon Kurulu, günlerdir büyük bir merakla beklenen 3G ihalesi kararını bugün yaptığı toplantıda "onaylamama" olarak verdi. Kararın verildiği toplantının, öğleden sonra 2'de başlayıp, geç saatlere kadar devam etmesi, kararın zor alındığı izlenimini verdi.

Telekomünikasyon Kurulu bugün 5 üye ile toplandı ve sonuçta 7 eylül 2007'de gerçekleştirilen 3G ihalesinin onaylanmaması kararı verdi. 5 üyenin oybirliği ile aldığı ihaleyi iptal kararının nedeni ise şu şekilde belirtildi :

İhale sürecinde rekabetin sağlanamaması ve lisansın Turkcell'e verilmesi durumundaki süreçte, rekabet koşullarının oluşmaması.

Ayrıca bundan sonraki ihalede tek firma dahi olsa lisansın verileceği de karara ilave edildi.

3G ihalesi, gerçekleştirildiği 7 eylülden bu yana geçen sürede, pek çok spekülasyona yol açmıştı. Turkcell 3G konusunda çok istekliyken, Vodafone ve Avea'nın aynı isteği taşımadıkları görülüyordu.

Avea ve Vodafone, bu durumu "numara taşınabilirliği olmadığı için, rekabet tesis edilmiş değil. Bu nedenle 3G ihalesine girmiyoruz" olarak değerlendirirken, olayı "hazır değiller" ya da "en çok para harcayan müşteriler, ilk olması nedeniyle Turkcell'de. Bu yüzden 3G müşterilerinin en büyük kısmını da yine Turkcell alacak. Onlar da bu yatırımı boşuna yapmaktan kaçınıyorlar" şeklinde değerlendirenler vardı.

Telekom sektörünün diğer bir ucunda ise, "duopol'e (sabit hatta Türk Telekom, mobil hatta Turkcell) gidiliyor" tartışmaları yapılıyordu.

Tartışmalarda, bir de dün bazı gazetelerde yayınlanan ve telekom sektörünün satıcı ve yazılımcı tarafının sivil toplum örgütlerince hazırlanan bir bildirge damgasını vurdu. Bu bildirge, başka bir noktaya dikkati çekiyor ve kavganın sadece operatörler arasında olmadığını, diğer yanda katma değerli mobil sektör ve cihaz satıcılarının ilk mobil dalgası geçtiği için, tıkanma noktasına geldiğini, 3G'nin bu alanda da bir yeni dalgaya ve iş hacmine neden olacağını vurguluyordu.

Anlayacağınız TK gerçekten çok zor ve bundan sonra da bir süre tartışılacağına inandığımız bir karara imza attı. Belki bu nedenle de kararın verilmesi saatler aldı. Ama karar tersine verilseydi, yine tartışılacaktı.

Gerçi, TK'nın 14 eylül cuma günü yaptığı ihale duyurusu sektörde bazı gözlemcilerce, "ihalenin onaylanmayacağının işareti" olarak yorumlanmıştı. TK, bu duyuru ile, uzun zamandan beri "fiyat karmaşası nedeniyle" çözümlenmemiş bir soruna çözüm getiriyordu. Başka bir deyişle, Turkcell'in müşteri sayısının çokluğu nedeniyle doldurduğu frekans kapasitesine ilave için "121–124’üncü (914.2–915 MHz/959.2–960 MHz) Kanallarından (4 Adet Kanalın) 3 Adedinin GSM 900 Sistemlerinde Kullanımı İçin” başlığı ile bir ihale açılmıştı.

İhalenin "onaylanmaması" kararının arkasından neler geleceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz ama bu konuda yapılan yorumları da aktaralım. Bundan sonraki aşamada önce "numara taşınabilirliği" konusunun çözüme ulaştırılacağı ve ondan sonra firmaların hepsinin katılacağı bir ihale düzenleneceği düşünülüyor.

Çünkü TK'nın tartıştığı düşünülen bir konu da, 7 eylülde yapılan ihalede, KDV dahil 511 milyon $ olarak şekillenen rakamın, daha önceki beklentileri karşılamadığı. 3-4 firmanın katılımı durumunda, lisans bedeli olarak alınacak ücretlerle, devlete daha yüksek gelir sağlamanın mümkün olacağı şeklinde.

Bu nedenle olsa gerek, iptal kararına ek olarak, bir sonraki ihaleye tek firma bile katılsa, iptal edilmeyecek hükmü eklendi.

Tabi bir de "karar onaylansaydı ne olurdu" tarafı vardı. Böyle bir durumda, Avea ve Vodafone'un mahkemeye gitmesine "çok muhtemel" gözüyle bakılıyordu. Yani 3G her halukarda başka bahara kaldı. En erken 2008 sonbahar olur diye düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: