8 Ara 2007

Türkiye'de 83 milyon cep telefonu kullanılıyor

Türkiye'de 83 milyon cep telefonu kullanılıyor

Türkiye'de nüfusundan daha fazla cep telefonu kullanılıyor. Cep telefonu kullanımı nüfus toplamını 8 milyon aşarak 83 milyona yükseldi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, aktif cep telefonu abone sayısının 62 milyona, cep telefonu sayısının ise 83 milyona ulaştığını ifade eden Acarer, cep telefonu sayısının ayda yaklaşık 1.3 milyon, abone sayısının da 1 milyon arttığını, gelecek yıl sonunda bu artışa göre 72 milyon aboneye ulaşılacağını kaydetti.

GSM operatörlerinin kapsama alanı kalitesinde yılbaşından bu yana ciddi ilerleme kaydettiklerini ancak bunun istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Acarer, imtiyaz sözleşmesindeki “10 bin nüfusun üzerindeki yerleşim yerleri” hükmüne göre operatörlerin üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiş göründüklerini dile getirdi.

Kapsama alanı konusunda operatörlerin tamamının 3 bin nüfuslu yerleşim yerlerinin altına indiğini, operatörlerden birinin, “2007 yılı sonuna kadar 2 bin ve üzeri nüfusu olan her yeri, 2008 sonuna kadar da bin ve üstü yerleşim yerlerini kapsayacağım” diye yazılı taahhütte bulunduğunu anlatan Acarer, “Bin rakamı önemli. Bin rakamı bana göre fizibil rakamdır. Oraya baz istasyonu kurmaya değer. Bizim hesabımıza göre operatör orada zarar etmez” dedi.

Türkiye'nin kapsama alanı bakımından zor bir coğrafyaya sahip olduğuna işaret eden Acarer, buna karşın küçük yerlerde yaşayanların da büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar kadar haberleşme hakkının bulunduğunu vurguladı. Acarer, şöyle devam etti:

“Bizim istemimiz; belli bir nüfusa kadar operatörler kendileri yapsınlar ama en kısa sürede yapsınlar. Kalanını da sayın Ulaştırma Bakanının taahhüdü var, belli fonlardan karşılanarak götürülür. Bu, ülke için güzel ve hayırlı bir projedir. Türkiye 70 milyonluk bir ülke ve ciddi bir pazar. Öyle 'bana ne' denilecek bir pazar değil.

“Tıkanıklık aşıldı”

Türkiye'de kapsama alanını operatörler de azami özveriyi göstererek genişletmek zorundalar. Bu konuda sayın Bakan Binali Yıldırım'ın yaklaşımı,düğümlendiğimiz noktayı aşmamıza yardımcı oldu. 30 haneli köy de var. Sayın Bakan, 'bunu karşılayacağız' dedi. Siyasi otoritenin bunu üstlenmesiyle buradaki tıkanıklık aşıldı.”

Acarer, kapsama alanı sorununun 2008 yılı sonunda büyük oranda çözülmesi gerektiğini, yerleşimin olmadığı fakat insanların ihtiyacı olan yollar ve kıyı şeridinin de kapsanmasını istediklerini ifade etti.

“Operatörlerin sorumlulukları var. 'Bana ne' diyemezler. buralara gidilmesi onlar için de kazanç olacak. Oralarda insanlar bedava konuşsunlar demiyoruz. Oradaki insanlar evlerinden daha bağımsız. Bu yüzden belki daha uzun konuşurlar. Türkiye'nin belki sosyal yapısı bundan olumlu etkilenecektir” diyen Acarer, bunun için için operatörlerin azami özveriyi göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Cep' te Türkçe karakter kullanımı

Tayfun Acarer, cep telefonlarından gönderilen kısa mesajlarda Türkçe karakterlerin kullanılmasının mümkün hale getirilmesini de istediklerini, bu konuyu terminal üreticileri ve operatörlerin ciddiye almak zorunda olduklarını belirtti.

Bu konunun uluslararası standartlara dönüştürülmesine çalıştıklarını, diğer yandan operatörleri ve üreticileri zorladıklarını dile getiren Acarer, şunları kaydetti:

“Telekomünikasyon Kurulu bir karar aldı ve bir yaraya parmak bastı. İnşallah olumlu sonuç alırız. Burada bir tüketici mağduriyeti söz konusudur. Bu karakterler kullanıldığı zaman (İngilizce) tüketiciler zarar görüyor. Mesajın içeriği belki anlaşılamaz hale gelmiyor ama niye kendi alfabesiyle yazmasın? 70 milyon insan istiyor bunu. Çalışma devam ediyor. 2008, bu mağduriyetin giderilmesi anlamında ciddi çalışmanın yapılacağı yıldır. Hedefimiz o.”

Hiç yorum yok: