27 Ara 2007

Türk Telekom'un %15'i Daha Özelleşiyor

Türk Telekom'un %15'i Daha Özelleşiyor

Türk Telekom'un devletin elinde bulunan % 45 hissesinden, % 15'i, halka arz yöntemiyle, en geç 31 aralık 2008 tarihine kadar özelleştirilecek. Satışın % 3'ü Türk Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrılacak.

Türk Telekom'un devletin elinde bulunan % 45 hissesinden, % 15'inin, en geç 31 aralık 2008 tarihine kadar halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bakanlar Kurulu kararına göre, halka arz işleminde yurtiçi ve/veya yurtdışı sermaye piyasalarında satış ile buna ilişkin zamanlamanın piyasa koşullarına göre tespiti ve ek satış hakkının kullanılabilmesi hususları kurulacak olan Türk Telekom İhale Komisyonunca belirlenecek.

Bu Satışın % 3'ü, TT ve PTT Çalışanları ile Küçük Tasarruf Sahiplerine Ayrılıyor

Resmi Gazetede yayınlanan karara göre, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca, Türk Telekom hisselerinin satışında Türk Telekom ve T.C.Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrılması öngörülen % 5 oranındaki pay ile ilgili olarak; bu satışta Türk Telekom hisselerinin % 3’ü (a) bendinde belirtilen oran içerisinde değerlendirilerek söz konusu çalışanlara ve küçük tasarruf sahiplerine ayrılacak.

Satıştan 1,6 Milyar $ Bekleniyor

Türk Telekom'un % 55'i, 2 yıl önce 6,55 Milyar $ karşılığında Oger Telecom firmasına satılmıştı. Bu satış şirketin değerinin 12 milyar $ civarında oluştuğu hesabını veriyor. Sektörel tahminler ise,
% 15 hissenin 1,6 milyar $ civarında bir gelir getireceği şeklinde.

Türk Telekom 2005 yılında Fiili 7,42 Milyar YTL (cep operatörlerinden geçmişe yönelik alınan ödemelerle 9,8 Milyar YTL) ciro yaparken, elde ettiği net gelir rakamı 3,24 Milyar YTL olmuştu.

Şirketin 2006 yılı geliri ise 7,25 Milyar YTL civarında olurken 2,96 Milyar YTL net gelir elde etmişti.

Türk Telekom 2007'nin ilk 3 ayının sonuçlarını
burayı tıklayarak görebileceğiniz üzere, yayınlamıştı. Buna göre ilk 3 ayda 1,784 milyar YTL toplam gelir (ciro) elde edilmişti. Türk Telekom yönetimi, o günlerde artık her çeyreğe ait raporlamayı yayınlayacağını bildirmişti ama 2. ve 3.çeyrek raporları yayınlanmadı. Biz de bir tablo elde etmek için, Dr.Paul Doany'nin, şubat ayında turk.internet.com'a verdiği röportaj*'da, 2007 için tahmini net geliri (kar) 2,92 milyar YTL olarak verdiğini hatırlatalım.

Hiç yorum yok: