8 Ara 2007

Numara taşınabilirliğinde ilk raund Avea ve Vodafone'nun

Numara taşınabilirliğinde ilk raund Avea ve Vodafone'nun

Danıştay 13'üncü Dairesi, Turkcell'in numara taşınabilirliği yönetmeliği hakkında açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal davasında yürütmeyi durdurma istemini reddetti. İptal davası ise sürüyor.

Turkcell, mobil numara taşınabilirliği ile ilgili olarak açmış olduğu davada ilk raundu kaybetti. Danıştay 13. Dairesi, Turkcell'in Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) 1 Şubat'ta yayımladığı mobil numara taşınabilirliği yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali yönünde bu yılın başında açtığı davada yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Turkcell nisan ayında açtığı davada Vodafone ve Avea'nın uygulanmasını istediği yönetmeliğin, şirketin 1998'de imzalanan sözleşmeyle kazandığı hakları ihlal ettiğini iddia etmiş ve Danıştay'a yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Dün açıklanan karar numara taşınabilirliğinin devreye girmesi ile ilgili sürecin devam edeceği anlamına geliyor. Yani Telekomünikasyon Kurumu ile Avea ve Vodafone sistemin devreye girmesi için çalışmalarını sürdürecek. Bu kapsamda Avea ile Vodafone'nun Tayfun Acarer'in isteği üzerine başlattığı merkezi numara veri tabanı ile ilgili yaptığı çalışmalar da devam edecek.

2008 sonunda başlar

Avea ve Vodafone numara taşınabilirliği konusunun hız kazanması için merkezi numara veri tabanı altyapısının kuruluş masraflarını karşılamayı önermişti. Telekomünikasyon Kurumu da bu öneriyi kabul etmişti. Halen çalışmaları süren merkezi veri tabanının 2008 yılı başında tamamlanarak, kuruma hibe edilmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre merkezi veri tabanının tamamlanmasından sonra TK'nın açıklamalarına göre 2008 yılının ikinci çeyreğinde, Avea ve Vodafone'nun beklentilerine göre ise en geç üçüncü çeyreğinde numara taşınabilirliği sistemi işlemeye başlayacak. Bu arada devam eden dava sürecinde ise Danıştay Turkcell'in iptal davasında Turkcell lehine karar verirse sürecin nasıl işleyeceği konusunda hiç kimsenin bir fikri yok.

Turkcell: Bu ara karardır

Turkcell, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay 13. Dairesi tarafından reddedilmesine ilişkin olarak, “Talebimizin reddi ara bir karardır, davanın esası görülmeye devam etmektedir” açıklaması yaptı. Açıklamada, “Her zaman olduğu gibi müşterilerimizin en iyi hizmeti almaları ve bu süreçte mağdur olmamaları için, kurulacak bağımsız veri tabanının kusursuz işlemesinin sağlanmasını çok önemsiyoruz” denildi.

Avrupa Birliği'nde yapılıyor

Numara taşınabilirliği cep telefonu abonesinin mevcut numarasını değiştirmeden başka bir operatöre geçişi anlamına geliyor. 2006 yılı sonu verilerine göre, Avrupa Birliği'nde 31 milyon mobil numara taşınmış. Finlandiya'da mobil abonelerin yüzde 64'ü, Danimarka'da yüzde 32'si, İsveç'te yüzde 22'si, İspanya'da yüzde 21'i, Belçika'da yüzde 14'ü, İrlanda'da yüzde 16'sı, İtalya'da yüzde 10'u numaralarını en az bir kez taşımış durumdalar.

Türkiye'de ise Turkcell'in 34.8 milyon, Avea'nın 9.5 milyon, Vodafone'nun ise 15.7 milyon abonesi bulunuyor. Sektör temsilcileri toplam cep telefonu abonelerinin yüzde 25'ini "yüzer gezer" yani numarasını taşıma potansiyeline sahip grup olarak tanımlıyor. En fazla aboneye sahip Turkcell, abone kaybının fazla olacağı endişesiyle numara taşınabilirliği uygulamasına karşı çıkarken, Vodafone ve Avea ise destekliyor.
Geçtiğimiz eylül ayında yapılan ve Turkcell'in kazandığı 3G ihalesinde diğer iki operatör Avea ve Vodafone katılmamıştı. Her iki firmada bunun nedeninin "Numara taşınabilirliği tesis edilmedi. Bu nedenle rekabet eşitliği sağlanmadı" şeklinde açıklamıştı. Bu nedenle de 3G ihalesi iptal edilmişti.

Altimo Turkcell'e Kazak ortak getirdi

Turkcell'de yüzde 13,22 hissesi olan Rus özel sermaye fonu Altimo'nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, Norveçli Telenor ile Ukrayna'da yaşadıkları ihtilafı çözme kapsamında Altimo'nun Turkcell'deki payının yarısını bir Kazak şirketi olan Visor Group'a sattıklarını, ancak Telenor ile ihtilafın çözülmesinden sonra bu hisseyi geri almak üzere Visor ile anlaştıklarını söyledi. Babaev, Telenor tarafından ABD'de açılan ve Ukrayna'daki ikinci büyük mobil telefon şirketi Kyivstar'daki Altimo hissesinin satılması gerektiğine karar veren tahkim davasında mahkeme hükmüne uymak için bu işlemi yaptıklarını söyledi.

Mahkeme kararı uyarınca, Altimo ayrıca bu ülkedeki üçüncü mobil telefon şirketi olan ve Turkcell'in de ortağı olduğu Astelit'teki yüzde 7,2'lik dolaylı payını yarıya indirdi. Bu işlemi, Alfa Telecom Turkey'in yüzde 50'sini Visor Group'a satarak yaptıklarını belirten Babaev, bu satış ve Turkcell satışları konusunda herhangi bir rakam açıklamadı. Turkcell'de Çukurova Holding'in yüzde 17,93, Sonera'nın yüzde 37,09 hissesi bulunuyor. Şirketin yüzde 27,84'ü de borsada işlem görüyor. (REUTERS)

Hiç yorum yok: