27 Ara 2007

Günde 30 binden fazla cep telefonu satılıyor

Günde 30 binden fazla cep telefonu satılıyor

İletişim şirketi Teleses’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, dünya nüfusunun 6 milyar 634 milyon olduğunu hatırlatırken, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle dünyadaki cep telefonu abone sayısının da 3,3 milyar ile dünya nüfusunun yarısına ulaştığını kaydetti.

Abone sayısının bu seviyede olmasının, kullanıcı sayısının aynı seviyede olduğu anlamı taşımadığına işaret eden Uzelli, gelişmiş ülkelerde insanların birden fazla hattı ve telefonu bulunduğunu, bunun da abone sayısının fazla görünmesine yol açtığını anlattı.

Türkiye’de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu, 70 milyonluk nüfusa karşılık 60 milyon cep telefonu abonesi bulunduğunu ifade eden Uzelli, “Türkiye, bu abone sayısı ile dünya cep telefonu pazarında çok önemli bir konuma sahip” dedi.

Geçen yıl Türkiye’de iletişim sektörünün yüzde 7 büyüdüğüne dikkat çeken Uzelli, “Bu oran cep telefonunda yüzde 40 oldu” diye konuştu.

AYLIK 1 MİLYONUN ÜZERİNDE CEP TELEFONU SATILIYOR
Türkiye’de ayda 1 milyonun üzerinde cep telefonu satıldığını, yıllık satış miktarının ise ortalama 10 milyonun üzerinde olduğunu belirten Uzelli, Türkiye’nin bu satış rakamları nedeniyle üreticiler için çok önemli bir pazar haline geldiğini bildirdi.

2006 yılı sonu itibariyle dünyada 725 milyon adet cep telefonu satıldığını belirten Uzelli, bir önceki yıla göre yüzde 29’luk bir büyüme anlamına gelen bu satış performansının, cep telefonu sektörünü dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri haline getirdiğini kaydetti.

TASARIM VE İMAJ ÖNEMLİ
Pazar adetleri büyüdükçe, daha üst telefonlara talebin artacağına dikkat çeken Uzelli, artık insanların daha çok özelliği olan, tasarım ve taşıdığı imaj açısından daha çok kendilerini ifade edebildikleri telefonları kullanmak istediklerini ifade etti.

Cep telefonlarında, tasarımın önemine vurgu yapan Uzelli, bu faktörün kimi zaman fonksiyonelliğin önüne geçtiğini kaydetti. Teleses’in satış raporlarına göre insanların bir cep telefonuna ortalama 180-185 Euro arasında para ödediklerinin anlaşıldığını belirten Uzelli, şunları kaydetti:
“OECD raporlarına göre Türkiye, son konuşma trafiğinin en çok arttığı ülkelerden biri. Ancak Avrupa ülkelerine göre elde edilen gelirler ise oldukça düşük kalmakta. Ortalama gelirlerin 30-40 Euro seviyesinde olduğu ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde 80-90 Euroya kadar çıktığı Avrupa’da, cep telefonu pazarında en düşük abone başı gelir Türkiye, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ndedir. Görüşme dakikası olarak da Polonya ve Kıbrıs gibi ülkelerle eşit seviyedeyiz. Örneğin, ortalama seviyede olan İspanya’da bu değer ortalama 155 dakika seviyesindedir. Geçmişten beri tüketicilerin merakla talep ettiği operatörle yapılan kontrat ile cep telefonunun aboneye hediye edildiği ya da çok cüzi bir fiyatla verildiği iş modelleri Türkiye’de çok olası görünmemektedir. Bu kadar düşük abone başı gelir seviyesi ile bu telefonlar sübvanse edilememektedir. Türkiye bunu başka bir model olan kredi kartına taksitle aşmıştır.”

“PİYASA 2010 YILINDAN İTİBAREN DOYUM NOKTASINA ULAŞACAK
Türkiye’de şu anda cep telefonlarının penetrasyon (nüfusa göre telefon sahipliği) oranının yüzde 75’ler seviyesinde olduğunu belirten Uzelli, “Benim tahminime göre, Türkiye pazarı yüzde 110 yaygınlık oranıyla, 2010’dan itibaren doyum noktasına ulaşacak” görüşünü dile getirdi.

Bu tarihten itibaren cep telefonlarında yeni bir sürecin yaşanmaya başlanacağına işaret eden Uzelli, bu sürecin de yeni kuşak mobil iletişim teknolojisi 3G ve 4G olduğunu bildirdi.

Uzelli, bu teknolojilerin doymuş pazarın yeniden canlanmasını sağlayacağını ve kullanıcıları, bu yeni teknolojilere adapte olma konusunda ikna edeceğini kaydetti. Uzelli, “Bu yeni bir heyecan ve yeni bir sürecin başlangıcıdır” dedi.

Hiç yorum yok: