25 Kas 2007

Yeni lisansların önünü "numara taşıma" açacak

Yeni lisansların önünü "numara taşıma" açacak

Telekomünikasyon Kurumu, 2008 yılında yetkilendirme ve denetim alanlarına yoğunlaşacak. 2008 yılı çalışmalarının taslak planını oluşturan TK’nın gündeminde; numara taşınabilirliği, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıların (ESHS) denetimleri, Genişbant Telsiz Erişim Hizmeti İşletmeciliği’nin ve Sanal Mobil Şebeke Hizmeti İşletmeciliği’nin yetkilendirilmesi çalışmaları yer alıyor. 3N ve sanal işletmecilerin yetkilendirilmeleri açısından da numara taşınabilirliği önemli bir rol oynuyor. Kurumun planında ayrıca üniversite Ar-Ge projeleri de yer alıyor. Kurum, 2008 yılında öncelikli olarak GSM piyasasında Etkin Piyasa Gücüne Sahip İşletmeciler’in belirlenmesine ilişkin pazar analizlerini yapacak.
e-imza mevzuatı gözden geçirilecek
Elektronik imza ile ilgili süreçlere ve teknik kriterlere ilişkin daha önce çıkarılan tebliğde değişiklikler yapmayı planlayan TK, mevzuatın ilgili taraflarla koordineli olarak gözden geçirilmesini ve güncellenmesini amaçlıyor.
Gözden geçirme çalışmalarının “Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve “Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ”de yer alan Mobil Elektronik İmza ile ilgili olarak m-imza standartlarının tebliğe ilave edilmesini kapsadığı belirtildi. TK, e-devlet ve e-ticaret projelerinin altyapısını oluşturacak olan elektronik imzanın tüm ülke çapında yaygınlaşması ve elektronik imza piyasasının sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından mevzuatın sürekli gözden geçirilmesi ve gelişmelere bağlı olarak güncellenmesine dikkat çekiyor. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarının (ESHS) denetimlerinin yapılmasını iş planına alan TK, 2008 yılı içerisinde en az bir ESHS’nin denetimini gerçekleştirecek.
Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasını öngören kurum, 2008’de telekomünikasyon hizmeti sunmak, altyapısını kurup işletmek isteyen işletmeci adaylarının standartları uygun "Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi" belgesine sahip olmalarına yönelik adımlar atacak. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemine ilişkin olarak kurumda yapılmış herhangi bir düzenleme bulunmadığının altını çizen TK, bu konuda yapılacak çalışma ile işletmecilerin daha etkin ve güvenli bir bilgi yönetim sistemi kapsamında telekomünikasyon faaliyetlerini yürütmelerini sağlayacak.
Operatörlerin verileri kamuyla paylaşılacak
Türkiye telekomünikasyon pazarında faaliyet gösteren işletmecilere ait detaylı verilerin kamuoyuyla paylaşılması sonucunda pazarda şeffaflığın ve tüketicilerin farkındalığının artacağını, araştırmacı ve akademisyenlerin telekomünikasyon pazarı üzerinde çalışma yapmalarının önündeki engellerin kalkacağını ileri süren TK, bundan böyle işletmecilerin abone sayısı, trafik miktarı, gelirleri ve benzeri konularda kuruma bildirimde bulundukları verileri kamuoyuyla paylaşacak.
Genişbant telsiz erişim hizmetleri ile ilgili yetkilendirme düzenlemesinin hazırlanması, hizmetin asgari değerinin tespiti ve yetkilendirmeye ilişkin hazırlık çalışmalarının yapılmasını 2008 iş planına alan TK, bu çalışma kapsamında, dünyada genişbant telsiz erişim hizmetlerinin detaylı değerlendirilmesini yapacak, Türkiye’deki pazar eğilimleri ile genişbant telsiz erişim hizmetleri sunacak işletmeci sayısının belirlenmesi üzerinde duracak. Kurum, yetkilendirme türü, zamanı ile işletmecilerin hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi, yetkilendirme ücretinin asgari değerinin tespitine ve yetkilendirmeye hazırlık işlemlerinin yapılmasına ilişkin çalışmaları yürütecek. Dünyada ve Türkiye’de Wi-Max, LMDS, WRAN gibi teknolojileri ve bu teknolojiler üzerinden sunulacak hizmetlerin öneminin her geçen gün arttığını belirten TK, Türkiye’de genişbant telsiz erişim teknolojileri ile hizmet sunumunun bilgi toplumuna geçişte önemli bir etken olacağını dile getirdi. İnternet sektöründe rekabeti geliştirici etki yaratacağı ve e-tıp, e-eğitim, e-tarım ve benzeri uygulamaların yaygınlaşması ile toplumsal yaşamda önemli kolaylıklar sağlanacağını vurgulayan kurum, yurtdışı uygulamalardan edinilen tecrübeler ile sektör görüş ve beklentileri de dikkate alarak yetkilendirme çalışmalarını yürütecek.
Sanal operatörlerin yolu açılıyor
2007 yılı içerisinde, Sanal Mobil Şebeke Hizmeti yetkilendirilmesine yönelik taslak yönetmelik ekini hazırlayan kurum, 2008’de mobil pazarda hizmet vermek üzere yetkilendirilen tüm işletmecilerin bağlı bulundukları mali yükümlülükler arasındaki farklılıkların kaldırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasından sonra söz konusu işletmecilerin yetkilendirilmesine ilişkin çalışmaların tamamlanmasını planlıyor. Sanal Mobil Şebeke Hizmetinin, mobil haberleşme pazarında hizmet çeşitliliğini artırmak yoluyla hizmete dayalı rekabetin gelişimi açısından pazara önemli katkılarının olacağı bekleniyor.
Numara taşınabilirliği bir an önce hayata geçecek
Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, numara taşınabilirliği uygulamasının fiilen başlaması için gereken çalışmaların yapılmasını öngören TK, bu çalışma ile Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca, uygulamanın başlaması için gereken tüm hazırlıkların yapılarak numara taşınabilirliği uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesini amaçlıyor. Çalışma kapsamında, merkezi referans veritabanının kurulması, işletmeciler arasında uygulama birliğinin sağlanması, işletmecilerin bu veri tabanı ile uyumlu çalışmak üzere kuracakları sistemlerin kurulması sürecinin takibi dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok: