21 Kas 2007

Turkcell davasında Alfa'ya teselli Sonera'ya kırmızı kart

Turkcell davasında Alfa'ya teselli Sonera'ya kırmızı kart

British Virgin Adaları Mahkemeleri Rus Alfa Grubu'nun, Çukurova’ya ait yüzde 13.8 Turkcell hissesi üzerindeki rehin haklarını tanıdı ancak bu aşamada herhangi bir el koymaya yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme, Turkcell’in dolaylı hissedarı Çukurova Telecom Holdings’in Alfa’ya rehinli olan yüzde 51 hissesine el koyma isteği konusundaki anlaşmazlığı inceliyordu. Alfa, Çukurova’nın "ödemelerini zamanında yerine getirmediği ve aksattığı" gerekçesi ile Çukurova'dan ödemelerini hemen yerine getirmesini istemiş ve ardından kendisine rehinli Çukurova Telecom Holdings hisselerine el koymak için girişim başlatmıştı. Ancak bu girişim Çukurova tarafından reddedilmişti.

Bu sırada Turkcell'in ana ortaklarından Telia Sonera, Çukurova ile yapmış oldukları "Turkcell Holding Hissedarları Anlaşması"nın ihlal edildiğini iddia ederek hisseler üzerinde mahkeme emri çıkarmıştı. British Virgin Adaları Mahkemeleri , Telia Sonera’nın Turkcell hisseleri üzerinde mahkeme emri başvurusunu reddederek, Altimo'nun rehin hakkını teslim etti ve Altimo’nun mahkeme masraflarını ödemesi kararını verdi.

Daha önce Altimo, Çukurova’nın Alfa Grubu’na olan 1.35 milyar dolarlık borcuyla ilgili olarak birçok kez temerrüte düştüğünü duyurmuştu. Çukurova’nın birçok kez borç anlaşmasını ihlal etmesi sonucunda Altimo kalan borcun anlaşmaya uygun olarak ödenmesini talep etmişti. Çukurova’dan geri ödeme alamayan Altimo, borcuna karşılık Çukurova’nın Turkcell’deki yüzde 13.8 hissesinin tahsisini talep etmişti. Buna rağmen hisselerin sahibi olarak Çukurova, Altimo’nun teknik kaydını bloke etti. Altimo daha sonra British Virgin Islands mahkemelerine başvurmuştu ve mahkeme iki tarafın da kendi hukuksal haklarını koruması yönünde mutabık kalmıştı. Ancak daha sonra bu davaya Telia Sonera da katılmıştı.

Kasım 2005’te Alfa Grubu, Çukurova ile çoklu sözleşmeler sonunda Turkcell’in yüzde 13.22 hissesini almış ve bunun yanında Çukurova Grubu’na 1 milyar 707 milyon dolar borç vermişti. Kasım 2006’da Çukurova toplam borcunun 357 milyon dolarını ödemiş ve 217 milyon dolar da faiz vermişti.

17 Nisan 2007’de Altimo tarafından yapılan açıklamaya gore Çukurova anlaşmayı birçok kez ihlal etti ve temerrüte düştü. Bu yüzden Altimo kalan 1.35 milyar dolarının ödenmesi için yasal yollara başvurdu. Çukurova birçok kez temerrüte düşünce, 27 Nisan 2007 tarihinde Alfa hisselerin tahsis edilerek rehnini icra etti. British Virgin Adaları yargı mahkemesi Alfa’nın tahsisinin geçerli olup olmadığını araştırdı. Mahkemenin ilk duruşması Eylül 2007’de yapılmıştı.

Hiç yorum yok: