9 Kas 2007

GSM'de yatırımcının iştahını kabartan 19'uncu ülke Türkiye

GSM'de yatırımcının iştahını kabartan 19'uncu ülke Türkiye

Turkcell'de yüzde 13.2 payı bulunan Rus şirketi Altimo 77 ülkeyi, GSM yatırım potansiyeli açısından masaya yatırdı. Cambridge Üniversitesi, Londra Business School ve Rusya Economic School ile ortak bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan ikinci Altimo Endeksi'ne göre doymuş bir pazar olan Türkiye, GSM yatırımı için cazip ilk 20 ülke arasında yer alıyor.

Endeks, 2006 yılının üçüncü çeyreğinden 2007 yılının ikinci çeyreğine kadar geçen dönemde GSM alanındaki göstergeler ile makro ekonomik verileri, vergi tutulması, faizler, yıpranma ve amortisman öncesi gelir (EBITDA), gayri safi hasılat artışı gibi veriler dikkate alınarak hazırlandı. Söz konusu endekse göre Türkiye rekabette doymuşluk oranı bakımından 77 ülke arasında 59'uncu sırada yer almasına rağmen hızla artan nüfus ile yüksek yıpranma ve amortisman öncesi gelirine göre 30'uncu sırada bulunması sayesinde GSM yatırımında cazip 19'uncu ülke olarak görülüyor. GSM operatörlerini en çok cezbeden pazar ise Filipinler ve Endonezya.

Güneydoğu Asya en cazip bölge

Altimo Endeksi'nde ayrıca 2008-2012 yıllarında yatırım açısından en göz alıcı bölgenin Güneydoğu Asya olacağı vurgulanıyor. Doğu Avrupa ise araştırmada gelirlerin değişmezliği ve artış perspektiflerinin sınırlı olmasından dolayı ilk kez GSM’ye olan yatırımların düşük etkinliği olan bir bölge olarak nitelendirildi. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika da olgun piyasalar olmalarından dolayı yatırım için sıcak bakılmayan bölgeler olarak gösteriliyor. Altimo Endeksi'nde Afrika ve Latin Amerika ekonomik gelişmelerinin zayıf olması nedeniyle kısa vadede büyük avantajlar vaat etmeyen pazarlar olarak ortaya çıkıyor.

Hiç yorum yok: