9 Kas 2007

Doğan Telekom: WiMax ihalesine de gireceğiz

Doğan Telekom: WiMax ihalesine de gireceğiz

Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, Smile ADSL'in ilk yılında 100 bin aboneye ulaştığını belirterek, 2008 için 400 bin hedefini koyduklarını söyledi. Esen, 'Wi-Max ihalesine de gireceğiz' dedi.

Smile ADSL ile internet erişim sektöründe bir yılda 100 bin aboneye ulaşan Doğan Telekom, 2008 yılında gözünü 400 bin aboneye dikti. İnternet televizyonu (IPTV) ve geniş bant üzerinden kablosuz internet (Wi-Max) hizmetlerine odaklı yatırım planları yapan firma, 2007 yılını 50 milyon YTL ciroyla kapatmaya hazırlanıyor.

Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, dün İstanbul'da düzenlendiği basın toplantısında "Bir yıldan bu yana Smile ADSL'de genişbant internet hizmeti vermeye başladık. Bu süre içinde 100 bin aboneye ulaştık. Pazar payımız yüzde 2,5. 2008 yılında ise abone sayısını dört katına çıkarmayı hedefliyoruz. 50 milyon YTL olan ciromuzu da gelecek yıl 3-4 kat artırmak istiyoruz" dedi.

Artık sadece e-mail ve kısa mesaj (SMS)ile abonelerin talebini yerine getirebildiklerini vurgulayan Esen, genişbant internet servislerini sadece ADSL ile kısıtlamayacaklarının altını çizdi ve lisansların verilmesiyle Wi-Max teknolojilerine de girmek istediklerini açıkladı. Esen, yatırım planlarını geniş bant erişim ile katma değerli servisler üzerine kuracaklarını kaydetti.

Sabit hatla yetinmeyeceğiz

Esen, 2008 yılında yapılması planlanan Wi-Max ihalesine katılıp lisans almak istediklerini belirterek, "Sadece sabit hatlarda değil, diğer teknolojileri de kullanarak hizmet vermek istiyoruz. Bu lisansla ilgili yönetmelik iki buçuk aydan bu yana bakanlıkta onay için bekliyor. Türkiye'de ADSL abone sayısı 4.5 milyona ulaştı. İçeriğin gelişmesi için önce erişimin artırılması gerekiyor" diye konuştu.

Türk Telekom'un internet servis sağlayıcı şirketi TTNet'in pazar payının yüzde 97 olduğunu kaydeden Fazıl Esen, "Dünyada bu kadar pazar payına sahip başka bir firma bulunmuyor. Bu nedenle pazara yeni girenlerin rekabet etmesinin zor" dedi.

Esen şehiriçi telefon görüşme hizmetlerinin rekabete açılmasına ilişkin olarak da "Şehiriçi görüşmelerle ilgili yönetmelik bakanlıkta. 1-2 ayda çıkarsa, Nisan 2008'den itibaren şehiriçi görüşme hizmeti verilir. En az beş işletme bu hizmeti vermeye başlar. Ama telekom operatörleri olarak normal PSTN hattan çıkışta ücret ödüyoruz, yeni dönemde internet üzerinden ses iletimine (VOIP) odaklanabiliriz. Bu bize avantaj sağlayacak" diye konuştu.

TT grevi iş planlarını bozdu

Türkiye'deki telekom altyapısının tek sahibi olan Türk Telekom'da (TT) geçen ay başlayan grevinin kendilerine bir maliyeti olduğunu vurgulayan Fazıl Esen, "Türk Telekom, bizle yaptığı sözleşmelerde grevi 'mücbir sebep' (irade dışı) saydı. Grev, iş planlamamızı, maliyetlerimizi, her şeyimizi etkildi. Grev, abone aktivasyonlarımızın uzamasına neden oluyor. Önceden bir günde aktive olan talepler artık on günü buluyor. Grev nedeniyle yapacağımız kampanyayı bekletiyoruz. Grevde, her iki taraf da rahat davranıyor. Ama grevin 15 gün içinde bitmesini bekliyoruz, grevin uzaması durumunda bakım sürelerimiz de uzuyor" dedi.

Smile ADSL’i gençler tercih ediyor

*Smile ADSL kullanıcılarının yüzde 85’inin 45 yaş ve altında.

*Yaşları 26 ila 35 arasında değişen abone oranı yüzde 42.

*Bunu yüzde 25 ile 36-45 yaş aralığındaki kullanıcılar izliyor.

*Üçüncü sırada ise yüzde 18 ile 16-25 yaş arası aboneler geliyor.

Hiç yorum yok: