18 Kas 2007

Virgin, Türkiye'de cep telefonu işine girecek

Virgin, Türkiye'de cep telefonu işine girecek

17 yaşında okuldan atıldıktan sonra kendi işini kuran ve 23 yaşında dolar milyarderi olan efsane işadamlarından The Virgin Group'un sahibi Sir Richard Branson, Türkiye'de cep telefonu sektörüyle ilgilendiklerini söyledi

The Virgin Group'un sahibi Sir Richard Branson Türkiye'de cep telefonu sektörüyle ilgilendiklerini, bu konuda ilk olarak Turkcell'le görüşeceklerini söyledi.
Turkcell'in düzenlediği İşTcell Liderler Konferansları kapsamında Türkiye'ye gelen Branson, "Türkiye'deki iş olanaklarını inceliyoruz, cep telefonu sektörüne bakıyoruz" dedi.
Branson sözlerine, "Yapacağımız görüşmelerde, beni Türkiye'ye davet eden Turkcell'e öncelik vereceğiz" şeklinde devam etti. Branson cep telefonu yatırımının ayrıntılarına ilişkin bilgi vermedi.
Daha önce İstiklal Caddesi'nde inşaatı süren Demirören Alışveriş Merkezi'nde bir müzik market açması gündeme gelen Virgin'in sahibi Branson bu yatırım için, "Gerçekleşme ihtimali düşük" dedi.
Branson insanların müziği internetten indirdiklerini belirterek müzik piyasasına başka bir şekilde girebileceklerini kaydetti.
Virgin'in ABD ve İngiltere'de müzik, kitap, DVD gibi ürünler satan büyük mağazaları bulunuyor.

'Muhasebecinizi dinlemeyin'

Branson verdiği konferansta bir iş insanı için kendi inancı ve içgüdüsünün her şeyin başında geldiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Eğer muhasebecilere bakarsanız, bir yere varamazsınız. İçinizdeki sesi dinlemelisiniz. Eğer muhasebeciye sorsanız 'uzaya gitme projem var' diye, onlar size kesinlikle 'uzaya gitmeyin' diye karşı çıkacaklardır."
Branson, Irak savaşıyla ilgili olarak da ilginç bir değerlendirmede bulunarak şöyle dedi:
"Biz, 60'lı yıllarda daha hür ve açık fikirliydik. Bugün yaşanan Irak savaşı 60'lı yıllarda yaşanamazdı çünkü yüz binlerce genç Beyaz Saray önünde protesto gösterisi düzenlerdi."

Okuldan atıldı dolar milyarderi oldu

Tatillerini Karayipler'de satın aldığı adada geçiren Richard Branson, 17 yaşında okuldan atıldıktan sonra kurduğu Virgin adlı plak şirketi sayesinde 23 yaşında dolar milyarderi oldu. Bugün Virgin grubunun altında havayolu, demiryolu, GSM, finans, perakende, sağlık ve eğlence gibi birçok sektörde faaliyet gösteren 200'ün üzerinde şirket bulunuyor. Grubun 2006 yılı cirosu 20 milyar doların üzerindeydi. Virgin'in 29 ülkeye yayılmış şirketlerinde yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor.
Branson, eğitim hayatıyla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:
"Geleceğin işadamları da bugünkü genç nesil içinden çıkacak. Resmi eğitim tek tip insan üretiyor ve işadamı olma olasılıkları bu eğitimle düşük. Çünkü, 23 yaşında üniversiteden mezun olan bir insan çok dikkatli ve muhafazakâr oluyor. 17 yaşında okuldan atılan bir kişinin kaybedecek bir şeyi yok."

Güneydoğu'daki kızlara yardım

Verdiği konferansta sık sık sosyal sorumluk meselesine vurgu yapan Richard Branson'a daha sonra yapılan basın toplantısında ilginç bir soru geldi. Branson'a Türkiye'de Güneydoğu'da okula gidemeyen kız çocukları bulunduğu anlatıldıktan sonra bu kızlar için bağışta bulunup bulunmayacağı soruldu. Bunun üzerine Branson konunun ayrıntılarının kendisine bildirilmesini istedi ve Virgin Vakfı'nın Güneydoğu'daki kızlar için bağışta bulunabileceğini belirtti. Branson konferansta yaptığı konuşmada, "Kapitalizm iyi denetlenirse işe yarar bir sistemdir" diyerek servet sahibi olanlara şöyle seslenmişti:
"Ciddi serveti olan insanların ciddi sorumlulukları vardır. O serveti eşit bir şekilde dağıtmalısınız."
Branson bu konferansta aldığı ücretin Afrika'da genç yaşta hamile kalıp aileleri tarafından dışlanan kızlara destek olmak amacıyla oluşturulan projeye aktarılacağını söyledi.
Branson toplantı sırasında kendisinin fikir babası olduğu 'Elder inisiyatifinden' de bahsetti. Eski Güney Afrika Başkanı Nelson Mandela başkanlığındaki Elder inisiyatifinde saygın liderler bulunuyor. Temmuz ayında başlatılan proje kapsamında, liderler dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmaları saygınlıklarından gelen otoriteleriyle çözmeye çalışıyorlar.
Branson'a basın toplantısında, "Sosyal sorumluluk projeleri sadece sistemin devamlılığını sağlamaya yönelik olduğu için eleştiriliyor, bağış yapan insanları ne kadar samimi buluyorsunuz?" şeklinde bir soru geldi. Branson bu soruya cevaben, "Eleştirilecek en son kişiler bağış yapanlardır" dedi.

'Uzaya gidişin bilet fiyatı düşecek'

Branson gündemlerindeki en heyecan verici projenin insanları uzaya götürmek olduğunu, bu amaçla New Meksiko'da 5 uzay gemisi inşa edildiğini söyledi. Branson iki yıl içinde başlayacak projede yüzbinlerce insanı, makul fiyatlarla uzaya çıkaracaklarını belirtti. Branson şimdi kişi başına 200 bin dolar olan uzaya yolculuk fiyatının düşeceğini belirterek, "Uzaya yolculuk için şimdiden bilet almayın. Çünkü kimse duymasın ama fiyatlar daha da düşecek" yorumunda bulundu.
Virgin çatısı altında yer alan Virgin Galactic'in tanıtımı 'Dünyanın ilk uzay hattı' şeklinde yapılıyor. Şirketin internet sitesinden uzay seyahatleri için rezervasyon yaptırılabiliyor.

Hiç yorum yok: