8 Eki 2008

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım : 3G İhalesi 28 Kasım'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım : 3G İhalesi 28 Kasım’da

Yazar: Murat Çehreli

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, 3G ihalesinin 28 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirileceğini söyledi.

TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde, bugün gerçekleştirilen resmi açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişimin, beklemeye tahammülü bulunmayan bir sektör olduğunu, bir yaşam tarzı haline geldiğini ifade etti.

Bilişimin, bir yaşam destekçisi haline geldiğini belirten bakan Yıldırım; "Bu, mutlaka herkes için gereklidir" dedi. Tüm dünyada kamunun, bilişimin hızına erişmede ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken bakan Yıldırım, amaçlarının, 2013 yılında Türkiye'yi, bilgi toplumunun en yüksek noktasına çıkartmak olduğunu söyledi. Bilişimin, bazı yan etkilerinin bulunduğunu belirten bakan Yıldırım, bunların, sivil toplum ve kamu işbirliği ile halledilebileceğini ifade etti.

Bilişim sektöründe ağırlıklı olarak İngilizce konuşulduğuna vurgu yapan Binali Yıldırım, sektörün Türkçe kullanmaya zorlanmaması halinde 2 yıl sonra ne konuşulduğunun anlaşılamayacağını söyledi. Önümüzdeki hafta Elektronik Haberleşme Kanunun çıkacağını bildiren Yıldırım, hedeflerinin, 65 milyon insanın bilgisayarlarla işini gördüğü bir Türkiye olduğunu söyledi.

Tüm dünyada kaygıyla izlenen küresel krize de değinen bakan Yıldırım, kısa vadede kötü sonuçlar getirecek olan krizin, uzun vadede ise az gelişmişlerle çok gelişmişler arasındaki dengesizlikleri azaltması bakımından insanlığın yararına olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişimde de aynı şekilde bölgesel, küresel ve sayısal uçurumu ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

İnternetin Türkçeleştirilmesi konusunda bir çalışma başlattıklarını açıklayan Yıldırım, kısaca MVNO olarak bilinen Mobil sanal işletmelerin vergi ile ilgili bazı problemlerinin, 2009 yılı başına kadar çözmüş olacaklarını ifade etti. Küresel krizin Türkiye'ye yansımasının sınırlı kalmasını ümit ettiklerini dile getiren Yıldırım, MVNO projesinde aksaklık yaşamak istemediklerini söyledi.

Şehir içi telefon hizmetlerinin rekabete açılmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Binali Yıldırım, yaşanan bu hızlı gelişmeler karşısında altyapının yetersiz kalabileceğini, bu konuda herkesin gayret göstermesi ve iletişim otoyollarında şerit sayısını artırmaları gerektiğini vurguladı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2009'un ilk çeyreğinde de sabit telsiz veri iletişiminin lisansını vereceklerini sözlerine ekledi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile birlikte Turkcell'in Mobil Gelecek yarışmasında ödül kazananlara ödüllerini verdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 3G ihale tarihini 28 Kasım 2008 olarak açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Milletimize hayırlı olsun. Sayın Bakanımızın 3G ihale tarihini 28 Kasım olarak açıklaması bizi çok mutlu etti. Konuya bugüne kadar fazlasıyla sahip çıkan Ulaştırma Bakanımıza, Telekomünikasyon Kurumumuza ve bu süreçte emeği geçen herkese Turkcell ailesi olarak teşekkür ediyoruz. Uluslararası rekabette Türkiye'yi öne çıkaracak bu teknolojiyi Turkcell olarak bir an önce müşterilerimize sunmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

‘Hızlı Mobil İnternet, Mobil TV ve görüntülü görüşme’ uygulamalarına geçişle birlikte mobil internette ulaşılacak yüksek hızın, hem bireylerin hem de kurumların her yerde mobil internet kullanımını artıracağına dikkati çeken Süreyya Ciliv, Türkiye’nin sağlık, eğitim gibi alanlar başta olmak üzere önemli ihtiyaçlarını karşılayacak pek çok yenilikçi servisin de beraberinde geleceğini söyledi.

Müşterilerine, hızlı mobil internetle birlikte daha gelişmiş hizmet ve ürünleri daha hızlı, diledikleri yerde ve daha uygun fiyata kullanma olanağı getirecek çözümler üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Ciliv, " Yerel bilgi birikimi, teknoloji kullanımı ve nitelikli iş gücüne yapacağı katkıyla Türkiye'nin uluslararası alandaki rekabetini artıracak. Dünya ekonomik kriz yaşarken, bu teknolojinin ülkemize gelecek olması ülke ekonomimize önemli fayda sağlayacaktır. Biz de yatırımlarımızı bu doğrultuda genişleteceğiz” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: