9 Eki 2008

21.Yüzyıl Akaryakıt Devi Turkcell Olabilir

21.Yüzyıl Akaryakıt Devi Turkcell Olabilir

turk.internet.com

‘Bilişim Zirvesi’08 çerçevesinde Havelsan sponsorluğunda düzenlenen “Enerji Sektöründe Bilişim Teknolojilerinin Yeri” başlıklı oturumunda konuşma yapan Havelsan Yenilikçi Programlar Grup Müdürü Dr. Tacettin Köprülü “2050 yılına doğru arabalar da cep telefonları gibi şarj edilecek. 21.yüzyıl akaryakıt devi Turkcell olabilir. Çünkü telefon ile arabanın işleyiş mantığı aynı olacak” dedi.

‘Bilişim Zirvesi’08 kapsamında gerçekleşen İş ve Teknoloji Oturumları dün başladı. 11 Ekim 2008 tarihine kadar devam edecek olan oturumlarda 29 ana başlık ele alınacak.

İş ve Teknoloji Oturumlarının ilki Enerji Sektöründe Bilişim Teknolojilerinin Yeri başlıklı oturum oldu. Oturumun sponsorluğunu üstlenen Havelsan’ın Programlar Grup Müdürü Dr. Tacettin Köprülü yaptığı konuşmada, geleceğin akıllı sistemlerine dikkat çekti. Tacettin Köprülü, şimdiden konuşulmaya başlanan elektrikli arabalar için “2050 yılına doğru arabalar da cep telefonları gibi şarj edilecek. 21’inci yüzyıl enerji politikalarına göre verimli enerjiye olan ihtiyaç artacak çünkü petrol ve doğalgaz ürünleri tavan yapacak. Verimli enerji kapsamında gerçekleşecek akıllı sistemlerle elektrikli arabalara kadar çeşitli tüketicinin fayda sağlayacağı çözümler gelişecek. Araçlar cep telefonları gibi şarj edilirken uydudan yapılacak hava tahmini doğrultusunda uygun oranda elektrik kullanarak ısıtma soğtma sistemleri kullanılabilecek, klimaya ihtiyaç kalmayacak. Hatta bu sistemle doğalgaz santralleri enerji fiyatlarının düşük olacağını tahmin edecek, santrallerini ertesi gün çalıştırmayacak” dedi. Köprülü ayrıca “Bilişim teknolojileri kapsamında basılı yayından portallara geçiş nasıl olduysa enerjide de tek yönlüden dağıtık üretime geçilecek. Dağıtık üretimde Danimarka en önemli örneklerden biridir” şeklinde konuştu.

Enerji sektöründe faaliyet gösteren ve işini bilişim teknolojileri ile geliştirmek isteyen firmalara yeni çözümler sunan oturumda ayrıca ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sinan Akmandor söz aldı. Akmandor, “Yenilenebilir enerji üretiminde Amerika en üst sırada. Gelir düzeyine göre enerji üretimi artıyor. Türkiye yenilebilir enerji üretiminde en düşük ülkeler arasında yer alsa da rüzgar enerjisi üretiminde en hızlı büyüyen ülke” dedi.

Değişimin ardında kalmamak, rekabette güçlü olabilmek adına düzenlenen ve enerji sektörünün yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen oturumda enerji sektöründeki planlama, santral kurulumu, portföy ve risk yönetimi, işletme ve bakım yönetimi, mali yönetime kadar uzanan fonksiyonlarda simülasyon ve modelleme, karar destek ve stratejik planlama, coğrafi bilgi sistemleri, kurumsal kaynak planlaması, uzaktan kumanda ve kontrol sistemleri, akıllı sistemler gibi bilişim ve otomasyon sistemlerine yönelik konular ele alındı.

Hiç yorum yok: