9 Eki 2008

Başkan Tayfun Acarer, GSM'cilerin Kapsama Alanından Memnun Değil

Başkan Tayfun Acarer, GSM'cilerin Kapsama Alanından Memnun Değil

turk.internet.com

Bilişim Zirvesi '08 çerçevesinde bugün düzenlenen ‘Telekom'da Gelecek Konferansı’nda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “ Türkiye 5 yıl içinde yüzde 6 büyürken, sektör yüzde 21 büyümüş. Bu da sektörün Türkiye'nin büyümesinden 4 kat fazla büyüdüğünü gösterir” dedi.

Bilişim Zirvesi '08 çerçevesinde bugün düzenlenen ‘Telekom'da Gelecek Konferansı’nda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “ Türkiye 5 yıl içinde yüzde 6 büyürken, sektör yüzde 21 büyümüş. Bu da sektörün Türkiye'nin büyümesinden 4 kat fazla büyüdüğünü gösterir” dedi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise kapsama alanı konusunda ulaşılan noktanın "hiç de iç açıcı" olmadığını belirterek, "3 GSM operatörümüzün yıllık gelirlerinin yarısı değil, dörtte biri değil, onda biriyle bile kapsama konusunda çok daha olumlu bir noktaya gelmemiz mümkündü" dedi.

İnterpromedya tarafından ‘İşini yeniden keşfet!’ konsepti ile düzenlenen ‘Bilişim Zirvesi ‘08’ kapsamında düzenlenen ‘Telekomda Gelecek Konferansı’nda açılış konuşması ardından kürsüye çıkan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer “Kapsama alanı konusunda ulaşılan noktanın iç açıcı olmadığının altını çizerek, "3 GSM operatörümüzün yıllık gelirlerinin onda biriyle bile kapsama konusunda çok daha olumlu bir noktaya gelmemiz mümkündü" dedi. Acarer, şöyle konuştu: "Ancak aradan geçen yaklaşık 9 aylık süreçte kapsama alanı konusunda ulaştığımız nokta hiç de iç açıcı değil. Ben bugün burada kapsama alanı ile ilgili çalışmalarda “biz bir söyledik, işletmeler 3 tesis etti, biz kara yolu güzergahları dedik, firmalar köy yollarını bile kapsama alanına aldı” demek isterdim. Halbuki şu anda bu konuda ciddi anlamda bir bilgi veremiyorum. İnanıyorum ki 3 GSM operatörümüzün yıllık gelirlerinin yarısı değil, dörtte biri değil, onda biriyle bile kapsama konusunda çok daha olumlu bir noktaya gelmemiz mümkündü. Bu konuya da sosyal bir proje mantığı içinde bakılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Acarer, GSM işletmelerinin kapsama konusunda rakamlar ve reklamlar verdiklerini dile getirerek, "Bu rakamların hemen altında da sokaktaki vatandaşın dikkatinden kaçan ‘imtiyaz sözleşmesi hükümlerine göre’ gibi benzeri ifadeler var. Kapsama alanı ile ilgili rakamlar imtiyaz sözleşmelerine göre doğru. Ama Türkiye’nin toplam nüfusuna ve yüz ölçümüne göre ne kadar doğru, o tartışılır" dedi. Tayfun Acarer, ülkenin gerçeklerine, sıkıntılarına göz yuman, sadece bugünü ve bugünün gelirini, karını düşünenlerin Türkiye’ye ilişkin sosyal sorumluluklara gözünü, kulağını tıkayan işletmelerin ve bu işletmelerin başındaki kişilerin orta ve uzun dönemde başarılı olmalarının imkansız olduğu görüşünü ifade etti.

9 Kasım 2008 tarihinde numara taşınabilirliğinin kullanıma gireceğini hatırlatan, “Bu süreçten geri dönme ihtimalimiz yok. Bu konuda tüm operatörlerimizin özellikle işlem sürecinde ve çıkabilecek sorunlarda sözde değil, tüm imkan kabiliyetleri ile gereken desteği vermelerini bekliyorum” dedi.

Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) konusunda yaptıkları düzenlemeler ile önemli mesafeler alındığına işaret eden Acarer, özellikle toptan hizmetlerde hız limitinin 2 megabitten 8 megabite yükseltilmesinin ve belirlenen YAPA ücretinin neredeyse AB ortalamasına eşit olmasının, bu hizmetin gelişimi açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Acarer, ancak yine de YAPA’nın istenilen düzeyde ve AB ortalamalarına göre gelişiminde en önemli etken sabit telefon hizmeti yetkilendirmesinin ve alternatif işletmeciler arasında abone geçişinin kesintiye uğratılmamasının büyük önem taşıdığını düşündüğünü ifade etti.

“Türkiye 5 yıl içinde yüzde 6 büyürken, sektör yüzde 21 büyüdü”
Konferansta bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Türkiye'de ortalama kalkınma seviyesinin geçtiğimiz 5 yıl için yüzde 6.4 civarında gerçekleştiğini belirtirken “Telekomünikasyon sektörü gelişim oranının kalkınma içerisindeki payı yüzde 21.5 oldu. Demek ki Türkiye, yüzde 6 büyürken, sektör yüzde 21 büyümüş. Bu da Türkiye'nin büyümesinin 4 katı. Zaten eriştiğimiz ciro rakamları da bunu destekliyor. Sektör, 7 milyardan 28 milyar ciroya erişebilmişse sektör bu bunun sağlamasıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bilgisayar kullanma sayısının 9 milyon civarında olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “TÜİK'in hesaplamasına göre
bilgisayar okuryazar oranı yüzde 45 seviyesine ulaştı. Yeterli olmamakla beraber, kısa sürede bu seviyeye ulaşmış olmamız bizim 2013 bilgi toplumu hedefine rahatlıkla varacağımızı gösteriyor
. Bu hedefin 2013 yılına kalmadan gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu yüzden hedeflerimizi gözden geçirmemiz lazım. Bunu gerçekleştirmek için okullarda internet imkanının geliştirilmesi, kamu eliyle internet erişim merkezlerinin kurulması, işletmelerin de bilgi toplumuna dayalı çalışmalar yürütmesi lazım” dedi.
2002 yılında internet kullanıcı sayısının 4 milyon civarında olmasına karşın şu anda her yıl yüzde 25 arttığını hatırlatan Bakan Yıldırım, "İnternet kullanımında şu anda hane bazında yüzde 30'a ulaşmış bulunuyoruz. Bu oran 10-15 yıl önce yüzde 25 idi. 6 ay sonra her hanede internet var. İster mobil ister sabit, ne olursa olsun, ister başka mecralarla. İnternet mutlaka var ama kullanmak ayrı bir şey. Kullanmanın şartlarını bizim sağlamamız, vatandaşı donatmamız, öğretmemiz, araçlarını temin etmemiz, altyapısını hazır etmemiz lazım. Altyapısı 6 ay sonra tamamlanmış olacak" sözlerini kaydetti.

“Yeni teknolojiler değil, yeni iş modelleri de telekom sektörüne canlılık getirecek”
Telekom'da Gelecekte Nereden Para Kazanacağız?" başlıklı oturum Telekomünikasyon Kurumu İkinci Başkanı Galip Zerey, Avea CEO'su Cüneyt Türktan, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany ve Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Esen Sirel Ongun'un katılımı ile gerçekleştirildi.

Avea CEO'su Cüneyt Türktan “Gündemde Wireless’lar var. Mobil teknolojiler hızını artırmaya başladı. Gelecekte fiber var, daha hızlı bir geniş bant ile tanışacağız. 3G ve 4G gibi datası yüksek hızları bilgisayardan cep telefonuna taşınmış olacak.
Oyuncular bir araya geliyor. Türkiye'de yüzde 44.6 olan iletişim vergilerinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu oran dünyada yüzde 17.1 seviyelerinde seyrediyor. Bu vergilerin bir miktar düşürülmesi bile sektörün büyümesi açısından önemli bir katkı sağlayacaktır” şeklinde konuşurken “yeni teknolojiler değil, yeni iş modelleri de telekom sektörüne canlılık getirecek. Mobil sanal operatörler gündeme gelecek” dedi.

Oturum konuşmacılarından Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv “Telekom sektörünün beş ya da on yıl sonra nasıl kazanacağını tartışmaya gelmiştik, ancak global kriz bize şunu sordurtuyor: Yarın nasıl kazanacağız? Türkiye’nin geleceğinin parlak olacağına inanıyorum. Anadolu’da büyük bir potansiyel var. Anadolu’da birçok il büyük şehirlerle yarışır hale geldiler. Erzurum’a günde 5 sefer uçak olduğu için oraya Çağrı Merkezi (Call Center) açabilir hale geldik. Biz Turkcell olarak çok risk almayı seven bir şirket olmamıza rağmen finansal operasyonlarda tutucu olduğumuz” söylenebilir sözlerini kaydetti.
Ciliv ayrıca “Mobilite, momentumunu artıracak. Örneğin global olarak dünya nüfusu 6 milyar iken bu sene sonunda kullanılan cep telefonu sayısı 4 milyarı geçecek. Artık insanlara daha fazla konuşturmak ve ses trafiğini artırmak mümkün değil. Data servislerine yoğunlaşmamız gerekiyor. İsveç’de 2006’dan 2007 data trafiği 10 kat arttı. Mobil data servislerini tüm sektörlerde kullanılması için çalışıyoruz. Örneğin sera ya da tavukçular kümes ve sera ısısını cep telefonlarından sürekli takip edebiliyorlar” dedi.


Turk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany “Günümüzde uluslararası pazarlarda ciddi bir kriz ile karşı karşıyayız. Telekom sektörüne yapılan yatırımlar orta ve uzun vadelidir. Telsim ve Turkcell 500 milyon dolara lisans aldılar, bir sonraki operatör de 2,5 milyar dolara aldı. Telekom sektörü uzun vadede kazandırıyor” şeklinde konuşurken Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Esen Sirel Ongun ise “Para kazanmak için geleceği şekillendirmek lazım. Mobil hat penetrasyonunda Türkiye, Avrupa’nın gerisinden geliyor. Türkiye genç bir nüfus ve yapacak daha çok iş var. Yapmanız gereken ilk şey tüketicinin gönlüne girmek, onların güvenini kazanmak. İnternette yeni trend ortamın artık daha katılımcı olması. Tüketiciler artık içerik sağlayıcı oldular. Anında iletişim çok önemli. Artık insanlar anında konuşmak, anında sipariş vermek, anında alışveriş yapmak istiyorlar. Karmaşık özellikler tüketiciyi kullanımdan soğutuyor” dedi.

Telekomda Gelecek Konferansı’nda ayrıca İdeLa Inc. CEO’su Osman Duman da yaptığı konuşmada, telekom sektörünün gelecekte nasıl şekillenmesi gerektiğine değindi. Ali Akurgal yönetiminde yapılan ‘Telekomda yeni çıkış noktası: Katma değerli servisler’ konulu oturumda da konuşmacılar telli ve telsiz iletişimde dün, bugün ve gelecekteki katma değerli servislerin durumunu değerlendirdi.

1 yorum:

ismail yılmaz dedi ki...

over 1 k nedir bilgisi olanınız var mı