26 Nis 2008

Karamehmet'in Turkcell'de dogrudan kontrol hissesi yüzde 0.05'e iniyor

Karamehmet’in Turkcell’de doğrudan kontrol hissesi yüzde 0.05’e iniyor

Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Holding, Turkcell İletişim’de sahip olduğu ve sermaşenin yüzde 4.1’ini temsil eden 90.2 milyon adet hisseyi yurtdışındaki yatırımcılara satacağını açıkladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamada, Çukurova Holding’in Turkcell’de sahibi bulunduğu ve Turkcell’in sermayesinin yüzde 4.10’unu temsil eden toplam 90 milyon 200 bin adet hissenin, yurtdışındaki yatırımcılara satışı için uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi JP Morgan’a yetki verildiği duyuruldu.

PAYI YÜZDE 0.05’E İNECEK: Söz konusu hisse satışı Çukurova’nın Turkcell İletişim’de dolaylı olarak sahip olduğu kontrolünü etkilemeyecek. Yüzde 4.1’lik hisse satışı tamamlandığında Çukurova’nın Turkcell İletişim’de halen yüzde 4.15 olan doğrudan payı yüzde 0.05’e gerileyecek. Ancak Çukurova, Turkcell İletişim’de yüzde 51 payla kontrol hissesine sahip Turkcell Holding’te Rus yatırımcı Altimo ile kontrole sahip olduğu için Turkcell İletişim’deki dolaylı kontrolünü kaybetmeyecek. Bu yüzde 4.1’lik hisse satışıyla Çukurova’nın Turkcell İletişim’de doğrudan ve dolaylı hisse oranı da yüzde 17.93’ten yüzde 13.83’e gerileyecek.

700 MİLYON DOLARLIK SATIŞ: Çukurova Grubu’nun satışa çıkardığı yüzde 4.1’lik hissenin parasal büyüklüğü, hisselerinin İMKB’de dünkü İMKB fiyatı üzerinden yaklaşık 906.5 milyon YTL, döviz cinsinden de yaklaşık 700 milyon doları buluyor. Bu arada Çukurova Grubu’nun satış açıklamalarının ardından Turkcell’in İMKB’deki hisseleri de değer kaybetti. Turkcell hisseleri dün yüzde 4.3 kayıpla 10.05 YTL’den kapandı. Yapı Kredi’ye olan borçlarını kapatacakÇUKUROVA Grubu’nun Turkcell İletişim’de doğrudan sahip olduğu paydan yapacağını ilan ettiği yüzde 4.1 oranındaki hisse satışıyla Yapı Kredi Bankası’na olan borcunu kapatıp, kalan parayı da diğer finansal borçlarını ödeyeceği belirtiliyor. Borsaya yapılan açıklamada, Çukurova Holding’in, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi kapsamında Yapı Kredi Bankası’na 30 Eylül 2015’e kadar ödemesi gereken 222.9 milyon dolar ve 3 milyon YTL’lik nakit borcunu erken ödemek üzere anlaştığı belirtildi. Bir bankacılık kaynağı, "Bu ödeme ile Çukurova’nın Yapı Kredi’ye borcu kalmayacak" dedi. Yapı Kredi Bankası’nın açıklamasına göre, 22 Nisan’da yapılan sözleşme çerçevesinde Çukurova cayma opsiyonuna sahip ve ödeme tarihinden bir önceki iş günü bankaya bildirimde bulunacak. Yapı Kredi, ödeme yapıldığı takdirde likidite artışı, genel kredi karşılığı ve risk ağırlıklı varlıklardaki azalma ve sermaye yeterlilik rasyosu gibi olumlu etkilerin ikinci çeyrek bilançosunda görüleceğini belirtti.

258 MİLYON DOLARLIK BORÇ: Çukurova’nın daha önce sahibi olduğu ancak BDDK ve TMSF ile yapılan anlaşmalarla Yapı Kredi’deki hisselerini 2005’te Koç Holding ve Unicredit ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetlere sattıktan sonra elde ettiği kaynakla, bankaya olan 2.1 milyar dolarlık kredi borçlarının bir kısmını kapatmış, kalan 792 milyon dolarlık borcunu da 2005’ten başlayarak 10 yıllık plana yaymıştı. Çukurova geçen Temmuz’da Turkcell’deki hisselerinden yüzde 3.45 oranındaki bir kısmı daha satarak Yapı Kredi’ye olan borcunun 480 milyon dolarını erken ödemiş ve borcunu 258 milyon doların altına indirmişti.

Hiç yorum yok: