20 Eyl 2008

Türk Telekom IPTV Kullanıcı Kutusu İhalesi Yapıldı

Türk Telekom IPTV Kullanıcı Kutusu İhalesi Yapıldı

Yazar: Fusun S.Nebil, 17-09-2008

Türk Telekom’un IP üzerinden TV yayını ile ilgili kullanıcı kutularının ilk 50.000 adedi için ihale dün yapıldı. İhaleye 10 firmanın katıldığı belirtiliyor.

Türk Telekom’un IP üzerinden Tv yayını ile ilgili kullanıcı kutularının ilk 50.000 adedi için ihale dün yapıldı. İhaleye 10 firmanın katıldığı belirtiliyor. İhaleye katılan firmaların verdikleri fiyatlar şöyle sıralandı;


- Vestel – Vestel - 8,2 milyon $
- Motorola – Motorola – 9,669 milyon $
- Teknotel – Zyxel – 11 milyon $
- AirTies – Airties - 12,253 milyon $
- Merkez Anadolu – Pozitek – 12,9 milyon $
- Samsung – Samsung – 13,3 milyon $
- Sentim – ZTE – 14,5 milyon $
- Datateknik – Kron Cisco – 14,678 milyon $
- Anel – Elkotek – Tilgin – 18,463 milyon $
- Botech PCT Inter. – 19,8 milyon $


İhaleye katılan firmaların, Türk Telekom’un IPTV altyapısı ihalesini kazanan
SeaChange firmasının Argela ile gerçekleştirdiği middleware yazılımına uyum sağlaması gerekiyor. Airties, Vestel ve Samsung’un şu anda uyum sağladığı belirtiliyor.

IPTV set top box kutusu, bugün Digitürk ya da SmartTV kullanıcılarının evlerindeki kutulara benzer bir kutu. Bu kutuların kurulumunun yapılması gerekiyor. İhaleye giren firmalardan Airties’ın kablosuz kutu teklifi verdiği belirtiliyor.

İhaleye katılan firmalara durumu sorduk. Çünkü fiyat düzeyi gördüğünüz gibi çok farklı. Türk Telekom’un kar etmek zorunda olduğunu ve bu nedenle kendisine en uygun olan kutuları tercih edeceğini düşündüklerini ileten yetkililer, IPTV’deki en önemli bileşenin içerik olacağını belirtiyorlar.

Türk Telekom, hem mobil telefonların artan rekabeti, hem de bu yıl diğer Internet Servis Sağlayıcılarının kendi altyapıları ile ADSL sunmaya başlamalarının arkasından, gelecek yıl daha ciddi bir rekabet ile karşılaşmaya başlayacak gözüküyor. İşte bu duruma karşı, IPTV elindeki önemli kozlardan birisi. IPTV ve ADSL-VDSL sunarak, pazarını korumayı deneyecek. O yüzden Türk Telekom IPTV konusuna önem veriyor.

IPTV ile birlikte Türk kullanıcıları “Video On demand” yani talep ettikleri videoyu bir dükkan yerine internet üzerinden seçerek seyredebilir hale geliyorlar.

1 yorum:

Orhan YILDIRIM dedi ki...

Motorola ihaleye geç kaldığı için teklifi kabul edilmedi.