9 Eyl 2008

İzmir'e 4 milyar dolar yatırımla Teknokent kuruluyor

İzmir'e 4 milyar dolar yatırımla Teknokent kuruluyor

[Soner ÇAĞLAR]

Ege Genç İşadamları Derneği ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün projesi Fransız ortaklığı ile gerçekleşecek

Microsoft, IBM, Apple gibi dünya devi bilişim teknolojisi şirketleri İzmir’de yatırım yapacak

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Urla Kampüsü’nde kurulacak, Teknokent Projesi için Fransız C.I.COM’la ‘Ortak Yatırım ve Niyet Mektubu’ imzaladı. Urla’daki yatırım için C.I.COM’un yüzde 75, EGİAD’ın yüzde 25 hisseye sahip olacağı bir şirket kurulacak. 4 milyar dolarlık bir yatırımla C.I.COM, bölgeyi teknoloji üssüne dönüştürecek. Teknokent kapsamında dünyanın önde gelen şirketleri, İzmir’de yatırımlar yapacak. Bu şirketler arasında Microsoft, IBM, Apple gibi dünya devi bilişim teknolojisi şirketleri de yer alıyor.

Yatırımda engel kalkıyor

Urla’da üs kullanım hakkı İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (İZTEKGEB) ait olan, 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide dev bir teknoloji kenti kurması için çalışmalara başlanması için yarın İZTEKGEB ile C.I.COM şirketleri arasında üs kullanım hakkı devriyle ilgili bir sözleşme imzalanacak. Yapılan sözleşme sonrasında Urla Teknokent’te yatırım için hiçbir engel kalmayacak.

İzmirli işadamları buluştu

Kurulacak şirkette EGİAD’a ayrılacak yüzde 25’lik hisse içinde Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Şinasi Ertan’ın yaptığı Tepekule Holding ve Atay Holding de yer alacak. Ortaklar arasında, EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, Hüsnü Özyeğin, Bülent Şenocak, Tolga Duğles, Can Ortabaş, Alper Özmızrak ve Alphan Manas gibi kentin önde gelen işadamları da yer alacak.

Urla İleri teknoloji Enstitüsü’nün Teknoloji Geliştirme Bölgesi içindeki 2 milyon 183 bin metrekarelik alanda 4 milyar dolarlık yatırımla kurulacak Teknokent’in yatırımcısı Fransız C.I.COM firması ile EGİAD arasında ‘Ortak Yatırım ve Niyet Mektubu’ imzalandı. İmza törenine C.I.COM Üst Yöneticisi Alain Andre, C.I.COM Yöneticisi Cem Ataşerler, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ve EGİAD Dış İlişkiler Koordinatörü Cemal Tükel katıldı.

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu, şirketin faaliyete geçmesinin ardından bölgedeki ilk binalar 2009’un Aralık ayında yükselmiş olacağını belirtti. Elmasoğlu, İYTE Kampüsü ile Çeşme’yi birleştiren bu proje ile içinde havaalanı, limanı olan yeni bir cazibe alanı oluşturulacağını dile getirdi. Elmasoğlu, C.I.COM’la yaptıkları görüşmelerin 14 ay sonunda imza aşamasına geldiğini kaydetti.

İzmir, altın madeni

C.I.COM Yöneticisi Alain Andre, İzmir’in her yönüyle gelişime açık bir kent oludğunu vurgulayarak, ”Altın madeninin üstünde oturuyorsunuz ama farkında değilsiniz. Biz dışarıdan gördüğümüz için kentinizin önemini görebiliyoruz” dedi. Urla’da kurulacak Teknokent’in dünayadaki en gelişmiş teknoloji üslerinden biri olacağını belirten Andre, “İzmir’deki Teknokent’in dünya üzerindeki diğer teknokentlerden en büyük farkı yenilenebilir enerji kullanımı olacak. Kurulacak bütün tesisler rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanacak ve çevreyi koruyan sistemlerle donatılacak. Dünyada 50 yıllık petrol kaldığını hesaba kattığınızda farklı enerji kaynakları gerekecek. İzmir’deki teknoparkta da yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda çalışmalar yapılacak” diye konuştu.

Teknoloji kentinde neler olacak?

Dünyada 27 teknoloji geliştirme bölgesine sahip C.I.COM ayrıca, Avrupa’nın en büyük teknoloji üslerinden Fransa’nın Nice kentindeki Sophia Antipolis’in de kurucusu. Hazırlanan projeye göre C.I.COM, Urla’da İYTE’deki mevcut Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde yer alan 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide bir teknoloji kenti kuracak. Ulusal ve uluslararası firmalar, bu kente açacakları Ar-Ge merkezleriyle yeni ürünler geliştirecek. Söz konusu projeyle teknoloji kenti için yapılan toplam yatırım miktarının 4 milyar doları bulması hedeflenirken, 20 bin kişiye de istihdam sağlaması hedefleniyor. Teknoloji geliştirme bölgesinde teknoparkın yanı sıra otel, restoran ve kafeler ile spor alanları gibi sosyal tesisler de yer alacak.

Hiç yorum yok: