1 Ağu 2008

Telefon görüşmeleri yüzde 30 ucuzlayacak!

Telefon görüşmeleri yüzde 30 ucuzlayacak!

Koç.net Genel Müdürü Akarca, “Beklentimiz son çeyrekte düzenleme yapılması, 2009’da hayata geçmesi. Serbestleşme ile şehiriçi konuşma ücreti yüzde 30 civarında ucuzlar” dedi.

Koç.net Haberleşme Teknolojileri ve İletişim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, alternatif operatörlerin şehiriçi telefon hizmetini 2009 yılı başından itibaren vermesini beklediklerini ifade ederek,
bu serbestleşmenin 300 milyon dolar büyüklüğü sahip olan alternatif konuşma pazarını 1 milyar dolara çıkaracağını söyledi.

Akarca, “Pazarda şu anda şehirlerarası ve uluslararası konuşma hizmeti veriyoruz. Şehiriçi konuşma için de yönetmelik çıktı ama Türk Telekom yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Bu yılın son çeyreğinde gerekli düzenlemelerin çıkmasını ve 2009 başında hayata geçmesini bekliyoruz. Şehirlerarası ve uluslararası konuşmalarda bizim gibi alternatif operatörlerin gelmesiyle 1.4-1.5 YTL olan dakika ücretleri 0.12 YTL’ye kadar geriledi. Biz şehiriçinde de Türk Telekom’a alternatif olmak, tüketiciyi en iyi fiyatı aldığına inandırmak istiyoruz. Zaten şehiriçine de girdiğimizde ilk etapta konuşma ücretleri yüzde 30 civarında ucuzlayacak” diye konuştu.

ADSL’e 30 milyon dolar

Şehiriçi konuşmanın serbestleşmesinin ardından yeni bir sürece girileceğini, internet üzerinden limitsiz konuşma geleceğini, dolayısıyla dakika ücretinin olmayacağını kaydeden Akarca, “Sonra bunun üstüne IPTV gelecek, GSM eklenecek. Koç.net olarak bu hizmetlerin hepsini sunacağız” dedi.

2009’da ADSL ayağında da daha çok operatörün hizmet vermeye başlayacağını anlatan Mehmet Ali Akarca, bunun fiyatları düşüreceğini ve rekabetin kalitede yoğunlaşacağını savundu. Akarca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ADSL için 30 milyon dolarlık yatırım yaptık. Herşeyimiz hazır. Konu yine mahkemelik olacaktır ama beklentimiz, hakim operatörün yüzde 95 olan payı alternatif operatörlerin girmesiyle düşecek. İlk 3 yılda yüzde 25 payın alternatif operatörlere kaymasını bekliyoruz. Bu alanda çok fazla firma olacağını da düşünmüyoruz. TT.Net, Koç.net ve Tellcom rekabet eder.”

300 milyon $’lık bir pazar oluştu

* Türkiye’de 16 milyar dolarlık bir telekom pazarı var.
* Pazarın yıllık büyüme oranı yüzde 21.
* Pazarın en büyük oyuncusu Türk Telekom’un gelirlerinin yüzde 80’e yakını şehiriçi konuşmadan geliyor.
* 2004’te start alan alternatif konuşma pazarının şu andaki büyüklüğü 300 milyon dolar civarında. Koç.net’in pazar payı yüzde 31’i buluyor.
* Şirketin cirosu 80 milyon dolar. 1056 numarasıyla ucuza konuşturan şirketin 62 bin kurumsal abonesi var.
* Koç.net, British Telecom ile kendi logosunun yer aldığı telefon kartlarından da her yıl 2.5 milyon adet satıyor.


AB’deki veri merkezlerini Doğu’ya taşıyabiliriz

TÜRKİYE’NİN coğrafik konumu nedeniyle enerji koridoru gibi iletişim koridoru olabileceğine değinen Mehmet Ali Akarca, gerekli fiber hatların çekilmesi halinde Türkiye’nin outsourcing pazarından pay alabileceğini kaydetti. Akarca, şunları söyledi:
GAP’a uygun “Hindistan bu işten yılda 10.2 milyar dolar kazanıyor. Fiber hatlar çekildiğinde AB ve ABD’den çağrı merkezi, güvenlik kamerası izleme gibi işleri Türkiye’ye çekebiliriz. Avrupa’daki veri merkezleri taşınıyor. Enerji nedeniyle aşırı ısınma olduğundan soğuk hava tercih edilecek. İzlanda iddialı ama biz de Doğu Anadolu ve Karadeniz‘i önerebiliriz. Yeter ki Türk Telekom fiber bağlantıları geliştirip kullanıma açsın. O zaman iş ve istihdam sağlarız. Keşke GAP Planı’na bu konsaydı.”

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bloğunuzdaki paylaşımlar bizim için çok önemli Metal çöp konteyner olarak bloğunuzu yakından takip ediyoruz. Paylaşımlarınızın devamını dileriz