24 Kas 2007

e-TR ödülleri sahiplerini buldu

e-TR ödülleri sahiplerini buldu

TÜSİAD ve TBV’nin bu yıl 5.’sini düzenlediği eTR Kongresi ve Ödülleri Töreni, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in katılımıyla Ankara’da Hiltonsa Oteli’nde gerçekleştirildi. Jürinin yaptığı elektronik oylama sonucu 5. eTR Ödülleri’ni kazananlar, Devlet Bakanı Nazım Ekren, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı’ndan ödüllerini aldılar.

Türk Telekom’un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’nin küresel rekabet avantajlarını güçlendirmesi ve üretkenliğini yükseltmesi için bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurguladılar. TÜSİAD ve TBV başkanları, eTR Ödülleri’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde rekabeti artırıcı, bilgiye dayalı, e-Hizmetlere odaklanmış dönüşümü hızlandırmak amacıyla oluşturulduğuna dikkat çektiler.

5. eTR Ödülleri finalinde yarışan 9 projeden 3’ü “Kamudan Vatandaşa eHizmetler”, “Kamudan İş Dünyasına eHizmetler” ve “Kamudan Kamuya eHizmetler” kategorilerinde ödül kazandı. Bu sene ayrıca, sadece belediyelere yönelik uygulanan “eDevlet Yolunda eBelediye Kıyaslama Çalışması” anketiyle belirlenen, başarılı eDevlet uygulamaları açısından örnek olan belediyelere de ayrı bir jürinin değerlendirmesiyle özel ödüller verildi.

eTR Kongresi kapsamında 3 ayrı oturum düzenlendi. Brown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Darrel M. West’in konuşmacı olarak katıldığı “eDevlet Üzerine Global Bir Yaklaşım” başlıklı oturumda ülkelerin eDevlet performanslarının kıyaslandığı çalışmada Türkiye’nin 9.sırada yer aldığı bilgisini vererek dünyada örnek teşkil eden eDevlet uygulamalarını katılımcılara aktardı. Belediyelerde eDevlet Uygulamaları Anket Çalışması’nın sonuçlarının aktarıldığı oturumda Deloitte Türkiye’den Sait Gözüm bir sunum yaptı. “eDevlette Başarı Hikayeleri” başlıklı son oturumda ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Sami Kıraçlı, Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Zeki Adlı, Bursa Osmangazi Belediyesi’nden Recep Altepe konuyla ilgili deneyimlerini paylaştılar.

5. eTR Kongresi 2007 yılı eTR Ödülleri’ni kazanan kuruluşlara ödüllerinin takdim edildiği törenle sona erdi.


2007 yılı eTR Ödülleri’ni kazanan projeler aşağıda belirtilmektedir:

“Kamudan Kamuya eHizmetler Kategorisi”:

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı: Maliye SGB.net Sistemi Projesi

Gelişkin mimarisi ve teknolojisi ile güvenli, hızlı, ölçeklenebilir, uyarlanabilir ve yeni teknolojiye açık bir yapıda kurulmuş olan Maliye SGB.net Sistemi, Maliye Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarını sayısal ortamda entegre eden, her düzeyde iş sürecine bilgi teknolojisi desteği sağlayan ve uzaktan erişime imkan veren web tabanlı bir yönetim bilgi sistemidir. Sağladığı gelişkin veri toplama, raporlama ve konsolidasyon yetenekleri ile karar destek mekanizmalarını içeren bütünleşik bir sürecin yazılımsal ve prosedürel bileşenlerinden oluşmaktadır.


“Kamudan İş Dünyasına eHizmetler Kategorisi”:

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü: TRAMER
TRAMER, trafik sigortalarında uygulama birliği sağlanması, sigorta sahtekârlıklarının önlenmesi, sigortasız araçların tespiti ve sağlıklı fiyatlandırma yapılması amacıyla 2004 yılında kurulmuştur. TRAMER, günlük olarak güncellenen sigorta verilerini merkezi bir veritabanında toplamakta ve kullanıcılarına veri sorgulama ve raporlama hizmeti sağlamaktadır. TRAMER; 20 kişilik kadrosuyla 25 sigorta şirketi, 15.000 acente, 2.000 eksper, 10.000.000 sigortalı ve tüm vatandaşlara kesintisiz hizmet vermektedir. TRAMER projesi ile, sigortasız araç oranı %31’den %23’e gerilemiş, 2003-2006 döneminde poliçe adedinde %48, ortalama poliçe priminde %63 artış gerçekleşmiş, yaklaşık 700.000 kayıt dışı poliçe kayıt altına alınmış, merkezi denetim sayesinde sektörde haksız fiyat rekabeti engellenmiş ve sahte hasarların önüne geçilmiş, daha etkin fiyatlandırma için istatistiki alt yapı oluşturulmuştur. Bugün motorlu taşıtlarla ilgili sigortalara ilişkin poliçe ve hasar verileri TRAMER veri tabanında tutulmaktadır.


“Kamudan Vatandaşa eHizmetler Kategorisi”:

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı: Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi

Başvuruya konu olan projenin adı, “Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi” olup kısa adı “SEÇSİS” dir. Projenin yasal dayanağı 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’dur. Türkiye’nin en büyük e-devlet bilişim projelerinden biri olan SEÇSİS Projesinin temel amacı; yasalara uygun olarak seçmen vatandaşın eksiksiz belirlenmesi, mükerrer yazımın önlenmesi, seçmenin kolay, hızlı oy vermesi, seçimin çabuk sonuçlanması, itirazların en aza indirilmesi vatandaşlarımızın görev ve sorumluluk bilinci ile siyasal haklarını yüksek oranda kullanmasını sağlayacak düzenlemeler için gerekli bilginin; toplanması, listelerin hazırlanması, bilgisayar ortamında doğru, güncel ve tutarlı bir bütün olarak saklanması, seçimlerde bu bilgilerin ve teknolojik olanakların kullanılmasıdır.

“eBelediyecilik Özel Başarı Ödülleri”ni kazanan belediyeler (alfabetik sırayla)

Beyoğlu Belediyesi, İstanbul
Beyoğlu Belediyesi, “Resepsiyon”, “Bağlan Beyoğlu” ve “Belediyenizi Siz Yönetin” adlı projeleri ile özel ödüle layık bulunmuştur.
Etimesgut Belediyesi, Ankara
Etimesgut Belediyesi, “Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS)” adlı projesi ile özel ödüle layık bulunmuştur.
Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa
Şanlıurfa Belediyesi, “e-borç ve e-ödeme”, “e-tedarikçi”, “CRM”, “e-ileti” ve “e-mezarlık” adlı projeleri ile özel ödüle layık bulunmuştur.
“eBelediyecilik Jüri Özel Ödülü”nü kazanan belediye:
Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa
Teknolojiyi vatandaşlara doğrudan hizmet vermek adına kullanmakta başarılı uygulamaları bütünleşik bir eDevlet modeli ile hayata geçirmesinden dolayı jüri özel ödülü Şanlıurfa Belediyesi'ne verilmiştir.

Hiç yorum yok: