17 Mar 2009

Türktan : 55 TL'lik Kampanya Bugün itibariyle 340.000 Yeni ve Numara Taşıyan Abone Getirdi

Türktan : 55 TL'lik Kampanya Bugün itibariyle 340.000 Yeni ve Numara Taşıyan Abone Getirdi
Fusun S.Nebil

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, rekabetin geçen yıl numara taşınabilirliği öncesi, aboneleri, bağlayan kampanyalarla başladığını belirterek, 55 TL'lik tarifenin 1 aylık sürede Avea'ya 340.000 yeni ve numarasını taşıyan abone getirdiğini belirtti. Kendisine tartışmalara neden olan bu 55 TL'lik kampanyanın detaylarını ve tartışmaları sorduk :

Turk.internet.com : Bu kampanyanın hedefi hangi müşteri segmentiydi ve neden 55 TL olarak fiyatlandırdınız?

Cüneyt Türktan :
Şebeke içi ve dışı rekabet daha oturmadı.. Hakim durumdaki operatörden dışarı aramak çok pahalıydı. Diğer operatörü ararsan cezalandırılırsın gibi bir durum var. İçerde kalarak şebeke içinde konuşmak birkaç kuruş ama şebeke dışında birisini aradığın zaman 60 kuruş. Hakim durumdaki operatör bunun üzerine tarife kurdu.

Sizin bunun üzerine tarife koymanız çok zor. Ara bağlantı fiyatı 11 kuruş olunca bunun altındaki bir fiyatı veremiyorsunuz. Sırası gelmişken şunu da belirteyim; ara bağlantı fiyatları kısa sürede 4 kuruşa inmeli. Şebeke fiyatları ile maliyetlerin daha aşağıya düşmesi lazım.

Bunun üzerine biz bu tarife işini nasıl çözeriz diye baktık. Numara taşınabilirliği bunu çok rahatlattı. Şu anda tüketiciler şebekelere hapsediliyor. Biz basit bir tarife yapalım dedik. Yani her yöne limitsiz.

55 TL'lik sınırsız tarife tüketici ihtiyacından çıkan bir tarife oldu. Cevap olarak bir ayda 340.000’i aşkın abone aldık. Bunların arasında yeni aboneler de var, Vodafone ve Turkcell'den gelenler de var.

turk.internet.com : 55 TL nasıl belirlendi?

Cüneyt Türktan : 55 TL'yi ortalama trendler ve kullanılacak dakikaları hesaba katarak bulduk.

Ama unutmayın bizim sınırsız kamu tarifemiz ve orada 3,5 milyon abonemiz var. Bu çok iyi bir tecrübeydi. Belirli kullanım oranları var. Bu işe bütün bunları hesaplayarak girdik.

Turk.internet.com : Hedef kitle kimdi?

Cüneyt Türktan :
Bu tarifenin hedefi diğer operatörlerin, mutsuz olan iyi kullanıcıları. Ortalama yüksek fatura ödeyenler. Kriz dönemi olması ve insanların daha tasarruflu harcama dönemine girmesi de bu tarifenin başarısının bir nedeni. İnsanlar ne harcayacağının belli olması amacıyla bu tarifeye girdiler. Sürpriz faturalarla karşılaşmamak için. Tarifeye dahil olmayanlar hizmetler SMS, data ve yurtdışı aramalar. Ama mobil ve sabit aramalar için abone, hangi operatörü ararsa arasın, her yöne sınırsız toplam 55 TL ödüyor.

Turk.internet.com : Şimdi bu sınırsız demişken, bir de bunu soralım. Kötüye kullanımlar var değil mi?

Cüneyt Türktan :
Türk insanı çok yaratıcı. Bir baktık “burada yemek yersen, bedava konuşursun” gibi kampanyalar var. Esnaf ya da internet cafe tutuyor, müşterisini çekmek için promosyon konuşma veriyor.

Ama asıl şirket santrallarından yapılan aramalar problem oldu. Bunlar günde 6-8 saat bağlı kalıyor. Türkiye'de 30.000 FCT var. Bir baktık 3092 tanesi 55 TL'lik hatta bağlanmış. Biz bunları şebekemizde tespit ediyoruz. Yapılan sözleşmede de ticari uygulamayı görünce kesme hakkı var.

turk.internet.com : Peki itiraz eden oldu mu? Ya da kötü kullanıma müeyyide uygulanıyor mu?

Cüneyt Türktan :
Bilmiyorduk diyenler var. Müeyyide uygulandı.

Hiç yorum yok: