25 Tem 2008

Cep telefonu kanser mi yapıyor?

Cep telefonu kanser mi yapıyor?

Zeynep GÜÇLÜCAN

Cep telefonun kansere yol açtığı söylentileri yayılıyor ve araştırmalar sıklaştırılıyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun geçtiğimiz ay cep telefonuyla ilgili yaptığı uyarılara ve kanser yaptığı ile ilgili kuşkulara ABD'de katıldı. Geçen aylarda Uğur Dündar'a ve hurriyet.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Müftüoğlu, cep telefonun ilerisi için çok büyük tehlike yarattığını ve kanser vakalarının artacağını belirtmişti.

ABD Kanser Enstitüsü de bu bilgileri bugün açıkladığı araştırmayla onayladı. Enstitü, cep telefonunun riskleri konusunda birbirinden önemli 10 maddelik uyarı yayınladı, özellikle çocukların korunması gerektiğini vurguladı.

Amerika’nIn en önemli kanser araştırma kurumlarından Pittsburg Kanser Enstitütüsü Direktörü Ronald Herberman 3 bin çalışanına iki sayfalık bir “memorandum” gönderek cep telefonu uyarısı yaptı. Herberman, kullanıcıların, cep telefonunun riskleri konusundaki bilimsel araştırma sonuçlarını beklemeden hemen önlem almaları gerektiğini duyurdu ve beyinleri gelişmekte olduğu için özellikle çocukların telefonlara karşı korunması gerektiğini vurguladı. Bildiriye imza koyan onkolog Devra Davis, “Beyninizle Rus ruleti oynamak istemiyorsanız uyarıları dikkate alın” dedi.

İŞTE UYARILAR

- Çocuklarınızın çok acil durumlar dışında cep telefonu kullanmasına izin vermeyin. Çocuk beynine elektromanyetik dalgaların girişi çok daha kolaydır. Bu dalganın etkileri çocuklarda çok daha etkin hissedilir.

- Konuşurken vücudunuzdan uzak tutun. 0.9 metre uzak tutulan bir telefondan yayılan elektromanyetik dalga 50 kat daha düşüktür. Mümkün olduğunca kulaklıkla kullanın.

- Toplu taşıma araçlarında cep telefonu kullanıp başkalarına da zarar vermeyin.

- Telefonu üzerinizde taşımayın. Yatarken yanınıza koymayın ve mutlaka kapatın.

- Üzerinizde taşıyacaksanız tuş takımının bulunduğu taraf dışarı baksın. Böylece dalgaların vücudunuza değil dışarı doğru yayılmasını sağlarsınız.

- Cep telefonunun etkisi kullanıldığı süreye bağlı olarak değişir. Konuşmalarınızın birkaç dakikayı geçmemesine özen gösterin.

- Cep telefonuyla konuşurken sık sık kulağınızı değiştirin. Karşı taraf açmadan telefonu kulağınıza götürmeyin.

- Sinyal seviyesi düşük olduğunda telefonla konuşmayın. Yüksek hızda arabada ya da trende giderken telefon baz istasyonlarını yakalamak için daha çok dalga yayacağı için telefonla konuşmayın.

- Mümkün olduğunca SMS ile haberleşmeye çalışın.

- SAR (Elektromanyetik dalga birimi) seviyesi düşük bir cep telefonu alın.

Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'ye açıklama yapan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu insan sağlığını bekleyen tehlikenin büyük olduğunu ve herkesi bu konuda dikkatli olmaya çağırarak şöyle dedi:

"İnsan vücudu cep telefonları ve diğer bazı elektromanyetik üreten ürünlerle temas ettiğinde vücut bu elektromanyetiği emer. Bu emilen elektromanyetik de hücreler tarafından emilir ve ve hücrelerde değişim başlar. Hücrelerin DNA'sı değişir, tahrip olur. Bu değişiklik başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açar.

Bu tehlike sadece cep telefonlarında değil, bilgisayar ekranları, televizyon, mikrodalga fırın gibi günlük hayatımızda sıkça kullanılan eşyalarda da bulunuyor. Ama en tehlikesi cep telefonu. Çünkü hiçbir ürün vücudumuza bu kadar yapışık değil. Cep telefonlarını vücudumuza yakın tutmamalı, tutarsak bile pil kısmı vücudumuza değmeli, tuş takımının bulunduğu kısım ise dışa bakmalıdır. Yatarken telefonu asla başucunuzda tutmayın.

Kulaklıkla konuşmaya özen gösterin. Cep telefonları ilerleyen zamanlar için öyle büyük tehlike arz ediyor ki, bakanlık yakın zamanda sigara gibi telefonların üzerine de "zararlıdır" "kansere yol açabilir" ibareleri eklemeli. Ayrıca her cep telefonu markasının ve modelinin yaydığı elektromanyetik oranı farklı. Firmaların da ürettikleri telefonun üzerine ne kadar elektromanyetik seviyesini yazması gerekir.

ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN

En önemlisi de cep telefonlarını çocuklardan uzak tutmalı. Çocukları telefon kullanımına özendirecek reklamlar yasaklanmalı. Ayrıca cep telefonu ile uzun süre konuşmak baş ağrısı, kulakta çınlama, yorgunluk gibi şikayetlere neden olur.

Eğer cep telefonları bu şekilde kullanılmaya devam edilirse, insanlığı çok büyük bir tehlike bekliyor. Cep telefonlarını mümkün olduğunca vücudumuzdan uzak tutalım.

Hiç yorum yok: